Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe Zorgbrede Governancecode openbaar

De vernieuwde tekst van de Zorgbrede Governancecode staat online. Voorzitters van zorgkoepels ActiZ, GGZ Nederland, NFU, NVZ en VGN hebben de code met een positief advies voorgelegd aan hun leden. Dit dat zal naar verwachting leiden tot de officiële invoering van de nieuwe Governancecode in november.
loepfotolia400.jpg
Foto: Fotolia

De nieuwe code sluit aan op belangrijke ontwikkelingen in de zorgsector en de laatste inzichten op het gebied van governance. Johan van der Spek, secretaris van de Brancheorganisaties Zorg (BoZ), zegt: ‘De voorgestelde code gaat uit van principes. Dat is een behoorlijke moderniseringsslag. De code is niet zozeer een technische checklist, maar veel meer een document over normen en waarden. Dit is ondermeer ingegeven door het werk van de commissie-Halsema over de randvoorwaarden aan het besturen in de publieke sector. Dat betekent aandacht voor cultuur en gedrag, waarden, medezeggenschap en dialoog. Het bieden van goede zorg aan cliënten staat centraal en is daarmee het eerste principe.’

Normen en waarden
De Governancecode geldt als norm voor goed besturen in de zorgsector. Alle zorgkoepels en diens leden stemmen in om zich aan de gedragsregels in het document te houden. Er staan onder andere passages in over transparantie, winstuitkering en aandelen. In mei van dit jaar werd een consultatieversie van de code voorgelegd aan alle belanghebbende partijen. Velen hebben daarop gereageerd. Dat heeft geleid tot stevige aanpassing van deze consultatieversie. Als de leden van de brancheorganisaties de voorgestelde code dit najaar goedkeuren, dan geldt deze als lidmaatschapsverplichting voor de aangesloten zorgorganisaties.

Dossier Governance
In het dossier governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.