Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nij Smellinghe: dubbele controle zware pijnstillers met hulp medische technologie

Bert Bukman
Nij Smellinghe claimt als eerste ziekenhuis in Nederland orale opiaten bij patiënten dubbel te controleren met het medicatieveiligheidssysteem MedEye. Verpleegkundigen kunnen hierdoor sneller en veiliger werken.
MedEye
AdobeStock

Ziekenhuis Nij Smellinghe gebruikt het veiligheidssysteem MedEye sinds 2017 voor de standaard controle en voor de dubbele controle van high risk medicatie, zoals infusen. Vanaf nu controleert het ziekenhuis ook orale opiaten.

Door middel van beeldherkenningstechnologie worden de opiaten geverifieerd. Een scanner vergelijkt de unieke eigenschappen van de tabletten. Het gaat daarbij onder meer om vorm, kleur, merktekens, breuklijnen, diameter en dikte. Deze gegevens worden vergeleken met de gegevens in een database van geneesmiddelen.

Meer veiligheid

Daarnaast is het systeem aangesloten op het epd van het ziekenhuis. Dit om er zeker van te zijn dat de toediening overeenkomt met de opdracht van de arts. Het resultaat van dit alles is dat de medicatie veiliger en efficiënter wordt, aldus Nij Smellinghe.

Ziekenhuisapotheker Dick Bloemhof: ‘Het systeem helpt de verpleegkundige bij het veilig delen van medicatie. Door de inzet van deze nieuwe technologie wordt gegarandeerd dat de juiste patiënten de juiste medicijnen krijgen toegediend in de juiste dosering en op het juiste moment. Hoewel een dubbele controle niet verplicht is voor opiaten, geeft deze werkwijze meer veiligheid voor de patiënt.’

Wachten op collega

Verpleegkundige Linda de Boer is blij met de nieuwe toevoeging: ‘MedEye ondersteunde mij en mijn collega’s al in het veiliger werken met het toedienen van medicijnen. Ook voor de orale opiaten hoef ik nu voor de dubbele controle niet meer te wachten op een andere collega, maar ondersteunt MedEye mij hierbij. Ik kan hierdoor sneller en veiliger werken.’

1 REACTIE

  1. Die claim klopt niet helemaal, want wij scannen de ‘zware pijnstillers’, de orale opiaten, al met de Medeye in het Deventer Ziekenhuis sinds de ziekenhuisbrede implementatie van het Medeye systeem in 2016. Desalniettemin is het positief om te lezen dat de Medeye ziekenhuizen zich blijven ontwikkelen om het toedienen van medicatie zo veilig mogelijk te maken en de verpleegkundigen te ondersteunen.

    Peter Wierenga
    DZ

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.