Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NMa: Groen licht voor drie ziekenhuisfusies

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft groen licht gegeven voor drie ziekenhuisfusies. Zij moeten zich voorlopig nog wel houden aan een prijsplafond.
NMa: Groen licht voor drie ziekenhuisfusies

Het gaan om Orbis Medisch en Zorgconcern en het Atrium MC. De tweede nieuwe combinatie is het Spaarne Ziekenhuis met het Kennemer Gasthuis. De derde fusie gaat om het TweeSteden ziekenhuis en het St. Elisabeth Ziekenhuis.

Prijsplafond

De reden van goedkeuring hangt samen met een prijsplafond. De NZa zag als belangrijkste nadeel van de fusies dat de prijs mogelijk omhoog gaat. De NMa stelde vervolgens een prijsplafond op om te zorgen dat de fusies niet zouden leiden tot ongewenste prijsstijgingen. De ziekenhuizen zijn niet boven deze grens uitgekomen. De ziekenhuizen hebben ook toegezegd zich aan dit prijsplafond te houden. De NMa zal nauwgezet volgen of de prijzen van de ziekenhuizen onder het prijsplafond blijven. In 2015 kijkt de NMa of het prijsplafond nog nodig is.

Kennemer en Spaarne

Peter van Barneveld, voorzitter raad van bestuur van het Kennemer Gasthuis: ´We kunnen door de fusie de kwaliteit en specialistische zorg voor patiënten in onze regio garanderen. Dat is van meet af aan de reden geweest waarom we willen samenwerken.´ Willem Schreuder, bestuursvoorzitter van het Spaarne Ziekenhuis: ´We zijn blij dat we verder kunnen met de uitwerking van de fusie. We kunnen ons nu concentreren op de vervolgstappen die nodig zijn voor een definitief besluit.´

TweeSteden en St. Elisabeth

Het St. Elisabeth Ziekenhuis en het TweeSteden ziekenhuis zijn verheugd over het besluit van de NMa, zo laten bestuurders Marcel Visser (St. Elisabeth) en Loeks van der Veen (TweeSteden) weten: ´We zijn blij dat we verder kunnen met de uitwerking van de zorgplannen en spoedig daaropvolgend de bestuurlijke fusie. De patiënt is hier uiteindelijk de winnaar, omdat de specialistische zorg en de menselijke maat in de regio Midden-Brabant nu gegarandeerd blijven.´

Orbis en Atrium

De raden van bestuur van zowel Atrium als Orbis laten weten enorm blij te zijn met de beslissing van de NMa. ´Nu kan verder worden gewerkt aan de zorgorganisatie waardoor de zorg in de regio toegankelijk, betaalbaar en kwalitatief van hoog niveau blijft en nog beter wordt.´ De adviesorganen van Atrium en Orbis zelf, zoals de Ondernemingsraden, de Cliëntenraden en de medische en verpleegkundige staven spelen bij het fusieproces een belangrijke rol. De volgende stap is daarom het samenstellen van een doorwrochte adviesaanvraag voor de fusie, zodat de adviesorganen van beide zorginstellingen er ‘Ja’ op kunnen zeggen.

Zorgverzekeraars aan zet

De zorgverzekeraars zijn nu volgens de NMa nu aan zet om voor zijn verzekerden een zo goed mogelijke prijs/kwaliteitverhouding te bedingen bij de ziekenhuizen. Henk Don, bestuurslid NMa: ‘De zorgverzekeraars hebben al laten zien dat zij kunnen sturen op de kwaliteit van de zorg. Daar hebben de verzekerden direct voordeel van. Het prijsplafond werkt als een vangnet voor het geval de onderhandelingen op prijs/kwaliteit toch niet zo positief uitpakken als nu verondersteld wordt.’

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

2 REACTIES

  1. Fusies van zorginstellingen leveren niet de beoogde efficiency verbeteringen op. Ze werken in veel gevallen eerder kostenverhogend. Daarnaast raken dit soort grote zorginstellingen hun binding met hun patiënt als klant kwijt. Zeker in Zuid-Limburg. De burger heeft daar dus niets meer te kiezen. En de garantie dat de kosten niet boven het indexatiepercentage uitkomen is vreemd. Dit geeft al duidelijk aan dat de prijzen zeker niet zullen dalen. Na 2015 wordt het prijsplafond, vermoedelijk, vlosgelaten . Resultaat monopolische prijsstijging. Immers, de grote ziekenhuizen draaien verlies.

  2. Lees alle reacties
  3. Op zich een goede ontwikkeling in de Zorg. Kijk, wat wij in NL kunnen verwachten door de Crisis en alle bezuinigen , die nog niet bekend zijn. Vanmiddag ( 5 nov. 2012 ) wordt het nieuwe Kabinet door HM Koningin beedigd en gaat aan de slag. Graag hoor ik van de nieuwe Ministersploeg wat de lange termijnvisie voor de Zorg gaat worden. Tweede Kamer laat je Stem horen !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.