De NMa bekeek vanaf 2005 de prijzen van heupoperaties in 12 ziekenhuizen, die met toestemming van de autoriteit zijn gefuseerd. Uitschieters waren een prijsdaling van 4 procent en een stijging van 16 procent.
Prijsstijgingen
Voor die forse prijsstijgingen heeft de NMa een aantal mogelijke verklaringen. Zo kan het zijn dat de kwaliteit omhoog is gegaan, of dat ziekenhuizen de dure operaties compenseren met andere, goedkopere operaties. Ook kan het zijn dat ziekenhuizen zoveel macht kregen door de fusie dat ze de prijzen daarom verhoogden. De laatste mogelijkheid is volgens de NMa dat de fusie tot meer inefficiëntie leidde. Verder onderzoek moet uitsluitsel bieden. De NMa benadrukt dat dit niets zegt over de prijs van andere operaties bij ziekenhuizen of de zorg na een fusie in het algemeen. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)
Lees meer:
Kamer verdeeld over noodzaak ziekenhuisfusies
NMa: ‘Tilburgse ziekenhuisfusie beperkt concurrentie’
Weer uitstel Zeeuwse ziekenhuisfusie
De paar oligopolistische zorgverzekeraars eisen een bepaald volume aan specialistische behandelingen want kwaliteit. Dat bereik je door te fuseren. Hebben ze zelf ook gedaan. Hoewel: kwaliteit? Dat gaat straks ook gebeuren als de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet overgeheveld wordt door marktminister Schippers. En dan vervolgens 1000 ambtenaren fusiegedragsregels laten controleren. Is in ieder geval goed voor de werkgelegenheid voor ongeschoolden.
Wie heeft het artikel in De Economist gevonden waar dit onderzoek in gepubliceerd zou zijn? Ik ben wel benieuwd wat de gemiddelde prijsstijging was en of het “effect” van de fusie wel significant was.
Ten overvloede: Met name gezien de monopsonistische aard van de zorgmarkt als we de verzekeraars als vragers zien zou het niet onverstandig zijn om een fusiegolf in Nederland te willen. Te meer daar de verzekeraars zeer slechte agenten zijn voor de verzekerde. Die prikkelanalyse is niet zo moeilijk om te maken. Zeker niet met het huidige hoofdlijnakkoord. Daarom vraag ik me af of het de fusieziekenhuizen die duurder zijn geworden, of juist de non-fusieziekenhuizen die te goedkoop zijn gebleven / zijn geworden.
ben blij dat ik alles al van bionische gewrichten voorzien heb!
Daqt pakken ze me niet meer af-tenzij er de ‘rot’in komt
Elk onderzoek van de NMa en NZa toont aan wat de NMa en de NZa willen zeggen. Hoewel deze uitslag geheel in lijn ligt met mijn verwachting en ervaringen, vind ik het dubieus dat de NMa en NZa zelf dergelijk onderzoek doen.
Dus een gemiddelde stijging van 6% sinds 2005. Klinkt als een normale inflatiecorrectie.