Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘NMa moet soepeler optreden’

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Mededingingsautoriteit moet minder streng optreden in krimpregio’s. Ook moet er een instrument komen waarmee ziekenhuizen die willen samenwerken hun plannen vooraf kunnen laten toetsen. Daarmee lopen ze minder risico dat de NMa hun afspraken achteraf verbiedt.
‘NMa moet soepeler optreden’

Dit stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg in het rapport ‘’Medisch specialistische zorg in 20/20’ dat vandaag is uitgebracht.

Kwaliteit

Ziekenhuizen zijn al bezig met het opzetten van samenwerkingsverbanden en het verdelen van behandelingen. Dat is goed voor de kwaliteit, vindt de RVZ. Maar het gaat allemaal nog te aarzelend en daar moet heel snel verandering in komen, zegt RVZ-voorzitter Rien Meijerink: “De kwaliteitsverschillen tussen ziekenhuizen zijn nog veel te groot, dat is onaanvaardbaar.”

Ziekenhuizen en samenwerken

Een van de redenen waarom het concentreren van behandelingen in bepaalde ziekenhuizen en het maken van onderlinge afspraken zo langzaam gaat, is de NMa. Meijerink: “Ziekenhuizen aarzelen, want de kans is groot dat de NMa de samenwerking achteraf afwijst.” Omdat samenwerking tussen zorgaanbieders meer dan ooit noodzakelijk wordt voor de kwaliteit van zorg, zal de NMa minder streng moeten optreden. Voor samenwerking moet niet gelden ‘nee, tenzij’ maar ‘ja, mits’.

NMa en NZa samen

De RVZ pleit ook voor een extra instrument waarmee beoogde samenwerkingspartners hun plannen vooraf kunnen laten toetsen. Zo wordt het risico beperkt. Die toetsing zou de NZa heel goed kunnen uitvoeren, zegt Meijerink. De RVZ adviseert om vast te leggen dat de NMa in beginsel het oordeel van de NZa volgt. Ook is noodzakelijk dat de NMa de ‘geografische markt’ waarop ziekenhuizen zich begeven op dezelfde manier afbakent als de NZa. Nu is dat niet zo en kan de NZa moeilijk overweg met een markt die is bepaald op grond van mededingingsaspecten.

Krimpregio’s

In krimpregio’s als Oost-Groningen. Zeeland en Zuid-Limburg, zou de NMa soepeler moeten optreden. De politiek zou moeten overwegen om hier de mededingingsprincipes helemaal te laten varen, omdat er te weinig zorgaanbod is. Kwaliteit moet het leidende uitgangspunt zijn.

Ook zou de overheid in dunbevolkte gebieden meer financiële invloed moeten toestaan van zorgverzekeraars, zegt de RVZ. Er moeten dus uitzonderingen mogelijk zijn op het huidige algehele verbod op fusies tussen zorginstellingen en zorgverzekeraars. (Zorgvisie –Carina van Aartsen)

Lees ook:

RVZ wil aantal SEH’s ‘halveren’

NMa wil fusie revalidatiecentra nader onderzoeken

NMa en NZa: samenwerken mag als patiënt er beter van wordt

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.