Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NMa onderzoekt fusie in Noord-Veluwe

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat de fusie van twee zorginstellingen in de regio Noord-Veluwe nader onderzoeken. Volgens de NMa kan de concentratie van Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe en Stichting Het Baken mogelijk de concurrentie belemmeren op de markten voor psychogeriatrische en somatische verpleeghuiszorg in het gebied tussen Harderwijk, Nunspeet en Oldebroek.
NMa onderzoekt fusie in Noord-Veluwe

Door de fusie zouden Zorggroep Noordwest-Veluwe en Het Baken op een aantal markten voor psychogeriatrische en somatische verpleeghuiszorg een gezamenlijk marktaandeel behalen variërend van 50-60 procent tot zelfs 90-100 procent. Door de fusie tussen deze zorgaanbieders vervalt een keuzemogelijkheid voor cliënten. De toezichthouder heeft daarom besloten dat de voorgenomen fusie nader onderzocht moet worden en dat voor het tot stand brengen van deze fusie een vergunning is vereist. Indien de betrokken zorginstellingen een vergunningsaanvraag indienen, dient de NMa binnen dertien weken een beslissing te nemen of de concentratie wel of niet wordt toegestaan.

Concentraties in de zorg

Sinds 2004 heeft de NMa bij het beoordelen van concentraties in de zorgsector ruim 120 besluiten genomen. In al die jaren zijn er tien concentratiezaken geweest waarbij de beoogde fusiepartners zelfstandig de fusieplannen, mede vanwege eventuele bezwaren van de NMa, niet hebben voortgezet. Daarnaast is in twintig zaken de concentratie in gewijzigde vorm tot stand gebracht, nadat partijen zogeheten remedies (voorstellen) hadden aangeboden om de door de NMa geconstateerde bezwaren weg te nemen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

NMa wijst fusie Reinier van Arkel en GGZ Oost Brabant af

NMa: concretiseer publieke belangen

NMa en NZa: samenwerken mag als patiënt er beter van wordt

Zorgsector nog niet gewend aan NMa

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Alles weten over mededingingsrecht in de Cure en de Care? Wat voor vrijstellingen bestaan er voor samenwerkingsovereenkomsten en wat voor uitzonderingen bestaan er op kartelvorming? Op 30 juni aanstaande organiseert Medilex een speciale bijeenkomst over dit thema voor RvB uit Cure & Care.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.