Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Nog duizenden vliegen in muren van ziekenhuizen’

Mark van Dorresteijn
Het Rijnstate ziekenhuis, het Atrium MC en ZGT Hengelo zijn of worden de afgelopen tijd geplaagd door vliegen op de operatiekamer (ok). Deze ziekenhuizen sloten de ok’s om gaten en kieren af te dichten.
‘Nog duizenden vliegen in muren van ziekenhuizen’

Volgens Nico Vonk, directeur Kenniscentrum Dierplagen, zitten er waarschijnlijk nog duizenden of zelfs tienduizenden vliegen in kieren in de muren om daar te overwinteren. “Je moet in dit jaargetijde niet alles hermetisch afsluiten, want dan liggen er straks tienduizenden vliegenlijkjes en die trekken weer ander ongedierte zoals tapijtkevers aan”, aldus Vonk.

Hoge gebouwen

Volgens Vonk gaan vliegen in het najaar massaal op zoek naar een overwinteringsplek. Ze kiezen daarvoor een gebouw uit dat boven de andere bebouwing in de omgeving uittorent. Met zwermen tegelijk landen ze hoog op de buitenmuren en kruipen via spleten en kieren zo diep mogelijk het gebouw in. De vliegen die in de operatiekamers zijn opgemerkt, zijn de ‘brutaaltjes’. “Achter deze enkelingen verschuilen zich tienduizenden anderen, die in de muren blijven zitten”, stelt Vonk met zekerheid.

Zacht najaar

Dat vliegen in operatiekamers deze week ineens in het nieuws zijn gekomen, heeft volgens hem niets te maken met het aanhoudend zachte najaar. “Er is niet meer overlast dan andere jaren, maar er is meer aandacht voor.”

Inzetten op preventie

De deskundige erkent dat de ziekenhuizen op dit moment niet veel anders meer kunnen doen dan binnenmuren afdichten, insecticide gebruiken en gaatjes naar buiten laten bestaan. “Maar voorkomen is beter dan genezen”, stelt Vonk. “Zulke instellingen moeten in het voorjaar hun buitenmuren laten controleren en gaten laten dichten. Dan kunnen er in het najaar geen beestjes naar binnen komen.”

Atrium MC, Rijnstate en ZGT Hengelo

De ok’s van het Atrium MC bleven vandaag nog dicht. Atrium wil de ok, waar vorige week vliegen werden aangetroffen, eerst nog grondiger schoonmaken. Alle ok’s krijgen nu vliegengaas voor de ventilatoren, er komen speciale lampen die vliegen doden en er wordt grondig chemisch gereinigd. Het Rijnstate ziekenhuis heeft de operatiekamers weer geopend. Het ZGT Hengelo was vandaag tussen 11.00 en 13.00 uur gesloten om de vliegjes in de centrale steriele ruimte te verwijderen. Omdat de operatiekamers vanuit de centrale steriele ruimte worden bevoorraad werd veiligheidshalve besloten alle ok’s te sluiten. Na een deskundig onderzoek zijn alle ruimten, inclusief mogelijke kieren en gaatjes, zorgvuldig schoongemaakt en gedesinfecteerd. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

2 REACTIES

  1. Ja Jeroen, hoe kan dat. Net als met Mauro, ook door de vorige staatssecretarissen te horen krijgen de deur uit en nu een enorme heisa nu dat dan ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Zolang problemen niet in de publiciteit komen zijn ze alleen maar schijnbaar ‘opgelost’.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.