Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nog geen dekking voor rollator in pakket

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Tweede Kamer wil de rollator terug in het basispakket, maar een dekking hiervoor ontbreekt nog. Minister Edith Schippers van VWS geeft deze week uitsluitsel.
Nog geen dekking voor rollator in pakket

Een Kamermeerderheid van VVD, CDA, PVV, PvdA, SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren schaarde zich dinsdag achter het voorstel van Fleur Agema (PVV) om de rollator in 2011 toch in het basispakket te houden. Uit bezuinigingsoverwegingen schrapte het vorige kabinet die juist.

Tweedehands markt

Schippers gaf eerder aan dat zij het verantwoord vindt om mensen zelf de aanschaf van de rollator te laten bekostigen. Ze hoopt dat er een tweedehands markt ontstaat waar rollators tegen nog scherpere prijzen verkrijgbaar zijn. De minister zette ook uiteen dat het ingewikkeld wordt om de maatregel nu nog terug te draaien, aangezien de meeste verzekeraars de voorziening al hebben ondergebracht in de aanvullende verzekeringen en de nieuwe verzekeringspolissen al zijn gemaakt, getoetst door de Nederlandse Zorgautoriteit en verstuurd. De zorgverzekeraars moeten nu dus hun afspraken met de zorgkantoren aanpassen en hun cliënten daarover informeren. De minister hield de Kamer dinsdag voor dat er verscheidene opties zijn, met verschillende financiële gevolgen.

Wie gaat dat betalen?

Esmé Wiegman (ChristenUnie) vraagt zich nu af voor welke oplossing de bewindsvrouw kiest en wie uiteindelijk de rekening daarvoor gaat betalen. Ook D66 en SGP zijn er niet voor om de rollator, krukken en andere hulpmiddelen bij het lopen in 2011 toch weer in het basispakket onder te brengen. “Het gevoel zegt voor, maar het verstand zegt tegen”, aldus SGP’er Kees van der Staaij. Hij stelt dat het om een slordige twintig miljoen euro gaat en dat het juist de komende tijd zaak is te kijken wat moet worden vergoed en wat niet.

Schippers antwoordt

PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen, die de PVV-motie wel steunt, verbaast zich over het ontbreken van financiële dekking. Agema zei bij de begrotingsbesprekingen op donderdag 11 november dat er wel dekking was. Zij wees op een potje van twintig miljoen euro onder ‘Intensiveringen A Zorg, taakstellende nader in te vullen’. Maar Schippers schreef afgelopen dinsdag aan de Kamer dat dit geld pas vanaf 2012 is gereserveerd. Uiterlijk aanstaande vrijdag geeft Schippers waarschijnlijk opheldering over de gevolgen voor de uitvoering. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Rollator met rupsbanden rukt op

‘Psycho-analyse ten onrechte uit basispakket’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.