Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nog veel fouten bij omgang medicijnen

Bij veel zorginstellingen is het is nog altijd slecht gesteld met de veiligheid rond medicijnen. Vaak gaat het mis op het moment dat een arts een patiënt overdraagt aan een andere zorgverlener. Het medicijnengebruik wordt dan in veel gevallen niet goed vastgelegd en overdragen, concludeert de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) in een maandag verschenen onderzoek.
medicijnistock400.jpg

De inspectie onderzocht de omgang met medicijnen in de afgelopen twee jaar bij huisartsen, ziekenhuizen, verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg en de forensische zorginstellingen. ‘Als zorgverleners van verschillende organisaties zijn betrokken, is er vaak onvoldoende overleg. Een vergissing is dan zo gemaakt’, zegt Ronnie van Diemen, inspecteur-generaal bij de IGZ.

Fouten in systemen
Vooral bij patiënten die meerdere medicijnen voor verschillende aandoeningen slikken gaat het vaak mis. Dat is vooral bij ouderen het geval. Volgens de inspectie is er ook meer aandacht nodig voor de risico’s van het elektronisch voorschrijfsysteem (EVS), waar steeds meer artsen gebruik van maken. ‘Systemen kunnen fouten bevatten of onvolledig zijn. Je kunt niet blind erop vertrouwen’, aldus Van Diemen. Ook de patiënt zelf speelt een belangrijke rol in medicatieveiligheid. ‘Tijdens een bezoek aan de huisarts kan een patiënt wel eens vergeten te vertellen dat hij bijvoorbeeld medicijnen gebruikt die hij zelf bij de drogist heeft gehaald.’ (ANP)

Dossier Patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.