Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Noorderbreedte en Lable melden Zorgleefplan aan voor Spider Award

Mario Gibbels
Zorginstelling Noorderbreedte en ict-leverancier Lable hebben het Elektronisch Zorgleefplan aangemeld voor de Spider Award. Martin Kuipers van Lable legt uit waarom.
Noorderbreedte en Lable melden Zorgleefplan aan voor Spider Award

Wat is het Elektronisch Zorgleefplan?

“Het is het antwoord op het ingewikkelde bekostigingsvraagstuk waar zorgverleners en zorgvragers voor gesteld worden. Het Elektronisch Zorgleefplan maakt het mogelijk om op een eenvoudige, visuele manier de indicatie te vertalen naar een op maat gesneden zorgovereenkomst en houdt tegelijkertijd rekening met de beschikbare middelen.”

Hoe werkt het dan?

“Het Elektronisch Zorgleefplan is gebaseerd op de door Ate Dijkstra van Noorderbreedte ontwikkelde Care Dependency Scale (CDS). Dit meetinstrument bevat vijftien criteria op basis waarvan de zorgbehoefte van de cliënt vastgesteld kan worden. De CDS is gecombineerd met de zorgzwaartepakketten, het kwaliteitskader verantwoorde zorg en het model Zorgleefplan van de koepelorganisatie Actiz. Op basis hiervan hebben we samen met de medewerkers van Noorderbreedte een webapplicatie gebouwd waarmee de zorgverlener in gesprek met de zorgvrager en eventueel familie kan bepalen welke zorg hij of zij nodig heeft en of dit past binnen de indicatie.”

Hoe ver zijn jullie met het Elektronisch Zorgleefplan?

“We zijn begin 2010 begonnen met een eerste prototype bij Noorderbreedte waarbij op vijf afdelingen de papieren zorgleefplannen zijn omgezet naar een elektronische versie. Inmiddels hebben we dit voorjaar met een doorontwikkelde versie pilots uitgevoerd in andere zorginstellingen in Twente en de Noordoostpolder en studenten hebben daarbij een gebruikersonderzoek gedaan.”

En wat kwam daaruit?

“Uit het onderzoek blijkt dat alle betrokkenen – cliënten, zorgverleners en familie – door het Elektronisch Zorgleefplan zich beter bewust zijn van de concrete zorgvraag enerzijds en de beschikbare middelen anderzijds. Verpleegkundigen vertelden ons dat ze nu voor het eerst pas begrepen hoe de zorgzwaartepakketten werken. Opvallend was ook dat zorgprofessionals eerder een herindicatie durven aan te vragen omdat ze die met een Elektronisch Zorgleefplan beter kunnen onderbouwen.”

Hoe gaat het nu verder?

“Op basis van het gebruikersonderzoek en de enthousiaste reacties bij de gebruikers, de verzorgers en verplegers is besloten om door te gaan met de verdere uitbreiding en implementatie van het Elektronisch Zorgleefplan bij Noorderbreedte en Trivium Meulenbelt Zorg.” (ICTzorg – Mario Gibbels / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Inschrijving Spider Award geopend

JunoHealth meldt ZCC aan voor Spider Award

CVZ meldt BEP-model aan voor Spider Award

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.