Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NPCF reageert positief op RVZ-advies

Het RVZ-advies over de afschaffing van de AWBZ bevat veel positieve punten. Dat zegt de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). “Maar voordat tot invoering besloten kan worden zal er nog flink nagedacht moeten worden over de effecten voor cliënten in de praktijk”, aldus NPCF-directeur Iris van Bennekom.

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) kwam deze week met een advies aan staatssecretaris Bussemaker over de toekomst van de volksverzekering AWBZ. In het rapport pleit de RVZ voor afschaffing van deze pot voor langdurig zieken. De NPCF is blij met het vooruitzicht dat in het advies de financieringsschotten zijn opgeheven tussen de Zorgverzekeringswet (Zvw), de AWBZ en de Wet Maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Garantie

De NPCF stelt wel dat voor de invoering van de voorgestelde veranderingen garant moet staan dat de zorgverzekeraars in staat zijn de kosten te beheersen. Daarnaast is de NPCF minder enthousiast over overheveling naar de Wmo. De organisatie schrijft: “Daar waar volgens het advies van de RVZ delen van de AWBZ worden overgeheveld naar de Wmo, verlangt de NPCF zekerheid ten aanzien van de uniformiteit in de zorgverlening door gemeenten.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Links:

Deskundigen willen romp-AWBZ

Het einde van de AWBZ: Machel Nuyten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.