Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

NPCF wil einde aan doofpotcultuur ziekenhuizen

De NPCF wil dat er een einde komt aan de doofpotcultuur die er heerst in ziekenhuizen. Dat schrijft de patiëntenorganisatie naar aanleiding van de uitzending van Radar van 10 januari over de letselschadezaak van het Waterlandziekenhuis.
NPCF wil einde aan doofpotcultuur ziekenhuizen

“We vragen ons af hoeveel beerputten er nog zijn”, zegt NPCF-directeur Wilna Wind. “Het kan niet zo zijn dat ziekenhuizen en medisch specialisten bij vermoedens van blunderende collega’s daar niets aan doen.”

Hand boven het hoofd

Volgens de patiëntenfederatie moeten artsen en bestuurders elkaar meer aanspreken op hun functioneren in plaats van elkaar ten koste van de patiënt de hand boven het hoofd te houden. “Daarnaast valt er nog veel te verbeteren in de opvang van slachtoffers nadat er een medische fout heeft plaatsgevonden”, aldus Wind. “Slachtoffers moeten meteen openheid van zaken krijgen. Het is belangrijk dat de betrokken zorgverleners erkennen dat er iets mis is gegaan en hun excuses aanbieden”.

Schade

“Patiënten moeten bewijzen dat de arts fouten heeft gemaakt en dat ze als gevolg van die fout schade hebben opgelopen”, zegt Wilna Wind. “Ze hebben daarvoor medisch-specialistische en juridische kennis nodig en dat kost geld. Het is glashelder dat je dan als patiënt in een hele ongelijke positie staat. Daar moet een oplossing voor komen.”

Meldactie

Uit een recente meldactie van de NPCF blijkt dat slechts één op de drie patiënten na een medische fout een gesprek hebben gehad met de zorgverleners. De NPCF heeft een brochure uitgebracht waarin patiënten worden voorgelicht over wat ze mogen verwachten van het ziekenhuis na een medische fout.

Berispingen

De NPCF benadrukt ook dat berispingen en waarschuwingen worden opgenomen in het BIG-register, het register waarin de bevoegdheid van een zorgverlener staat vermeld. Zo ontstaat er meer openheid van gegevens over eventuele tuchtzaken in het verleden. Eind januari wordt in de Kamer besproken of deze wet aangepast wordt. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Waterland stort ton voor gedupeerde orthopeed

Patiënten Waterland Ziekenhuis ontevreden over nazorg

Slachtofferhulp bij medische missers

Schadevergoeding medische missers laat lang op zich wachten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. De meeste vliegtuigen landen niet voortijdig, de meeste chemische( vuurwerk)fabrieken vliegen niet in brand, de meeste automobilisten hebben geen ongeluk.Goedkoop ?? Ja, net als de reactie van Quack ,duidelijk te veel Einsteins IQ, gepaard aan zich op dezelfde niveau bevindend EQ ??. In welke instelling bevindt Quack zich ??Is zijn echte naam
    De Bruin van Radar????

  2. Lees alle reacties
  3. Ja Quack ,er gaat veel goed in ziekenhuizen en het wordt steeds beter. Dat laat onverlet dat de feiten zoals in RADAR genoemd niet onder het vloerkleed moeten blijven. De slachtoffers moeten worden geholpen.Daarvoor is een ton onvoldoende. Al eens nagedacht over wat je in de ziekenhuisqwereld met een ton kunt doen? Voor al die slachtoffers is het een fooi. Er zal meer bij moeten.Die mensen hebben geen leven meer na die fouten!

  4. interessante reactie, er gaat een heleboel wel goed, ( maar minder op de door NPCF genoemde punten) en dan mag je er kennelijk niets vinden. Is het nu zo moeilijk toe te geven dat er vaker slechte afhandeling van fouten, bijna fouten en complicaties richting patient plaatsvind.
    Kijk maar eens bij het stuk sterfgevallen vermijdbare schade; naast de sterfgevallen zijn meer patienten in beduidend slechtere conditie (arbeidsongeschikt, verpleeghuis, ) door vermijdbare schade

  5. Ook nog iets anders bedacht vandaag dan goedkope oproepen, klachten en verdachtmakingen? Of past dat niet in de wereld van de NPCF (die mij als C niet vertegenwoordigt). Er is nieuws: er gaat veel goed in ziekenhuizen en het gaat nog steeds beter ook! Die boodschap sneeuwt weer onder, ondanks de dooi.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.