Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NPCF wil fusiestop thuiszorg

UTRECHT - Het ministerie van VWS moet per onmiddellijk een fusiestop afkondigen voor de thuiszorg. Dat vraagt de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) in een brief aan staatssecretaris Ross-van Dorp van VWS.

Aanleiding voor de brief zijn de cliëntenstops in de thuiszorg. Volgens de NPCF zijn de problemen in de thuiszorg het resultaat van het convenant dat het ministerie van VWS in 2004 met de zorgaanbieders in de AWBZ heeft afgesloten. In dit convenant spreken de zorgaanbieders af om meer zorg te leveren voor hetzelfde geld.

Utopie

Meer zorg leveren voor hetzelfde geld is echter een utopie, stelt de NPCF. “Wachtlijsten zullen toenemen of de kwaliteit zal verminderen.” Volgens de patiëntenorganisatie staat het convenant ook haaks op het streven naar meer marktwerking in de zorg. Het convenant legt het aanbod voor de komende jaren vast waardoor nieuwe aanbieders niet of nauwelijks kunnen toetreden tot de markt.

Geld

De roep om meer geld door de thuiszorg vindt de NPCF niet overtuigend. Meer geld alleen is niet de oplossing. De NPCF vindt dat Ross-van Dorp per onmiddellijk een fusiestop in de thuiszorg moet afkondigen en nieuwe aanbieders in de gelegenheid moet stellen om toe te treden tot de markt.

Prestaties

Ook wil de NPCF samen met de zorgaanbieders en zorgverzekeraars afspraken maken over de prijs en prestaties in de thuiszorg.. En pas als deze prestaties niet geleverd kunnen worden door een tekort aan financiële middelen kan er wat de NPCF betreft gesproken worden over verhoging van het AWBZ-budget. (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.