Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nurse Practicioners goede aanvulling op huisartsenzorg

De inzet van Nurse Practicioners is een goede aanvulling op de reguliere huisartsenzorg. Dat blijkt uit een onderzoek naar de inzet van Nurse Practicioners in huisartsenpraktijken dat vandaag wordt gepresenteerd.

De Nurse Practicioner (NP) is in het buitenland al een bekend begrip. In Nederland is de inzet van deze speciaal opgeleide verpleegkundige met huisartstaken nog relatief nieuw. Het UMC Maastricht is daarom vijf jaar geleden in samenwerking de Stichting Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg (KOH) een proefproject gestart onder vijftig huisartsen in Brabant en Limburg. De huistartsenzorg staat sterk onder druk door het toenemend aantal ouderen en chronisch zieken en een tekort aan personeel. Met het project wilden ze de haalbaarheid van de inzet van Nurse Practicioners in huisartsenpraktijken onderzoeken.

Huisartsen minder belast

Twaalf NP’s hebben de afgelopen jaren meer dan 100.000 patiënten met veelvoorkomende klachten als keelpijn, oorpijn, rugklachten behandeld. Een behandeling door een Nurse Practicioner is volgens de onderzoekers vergelijkbaar met die van de huisarts. De NP’s voeren de diagnose en behandeling zelfstandig uit en ontlasten daarmee de huisarts. De uitkomsten van het project stemmen positief. Patiënten zijn tevreden over de zorgverlening en door de inzet van NP’s worden de kosten gedrukt. Voor de huisartsen ontstaat hierdoor ruimte om de kwaliteit van de huisartsenzorg te verbeteren. (Zorgvisie – Jolande den Hollander)

Lees ook:

Klink wil nieuwe financiering huisarts

Huisartsen declareren meer dan voorzien

Start pilots voor indicatiestelling door de huisarts

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.