Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVPC komt met Europese norm voor esthetische chirurgie

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) is bezig met een Europese norm voor esthetische chirurgie te ontwikkelen. Erg snel wordt de norm echter niet verwacht. “Elk land heeft eigen regels, dus het duurt nog wel een tijd voordat er een Europese norm is”, aldus een woordvoerder van de NVPC.
NVPC komt met Europese norm voor esthetische chirurgie

De NVPC heeft maandag laten weten dat een Europese norm in ontwikkeling is naar aanleiding van berichtgeving in het AD. Daarin wordt melding gemaakt van 2500 mensen die ernstig verminkt zijn geraakt na een mislukte ingreep. De problemen zouden zich vooral in het buitenland afspelen. Veel Nederlanders wijken uit naar het buitenland voor een behandeling omdat het daar goedkoper is. “’Ga niet alleen op de prijs af’, adviseren wij mensen”, aldus de woordvoerder. “Maar het is vaak slecht te zien wat een goed adres is en wat niet. Je mag de praktijk ‘kliniek voor plastische chirurgie’ noemen, ook al werkt er geen enkele plastisch chirurg.”

Nationale leidraad

Deze zomer komt er al wel een leidraad voor Nederlandse klinieken voor cosmetische operaties. Op die manier is voor de klinieken helder wat er van ze wordt verwacht en kunnen consumenten ook duidelijk zien of ze bij een veilige arts aankloppen.

Keurmerk

Zelfstandige Klinieken Nederland wijst nog eens op het ZKN-keurmerk. “Nederlanders die een schoonheidsoperatie in het buitenland overwegen, kunnen beter naar een Nederlandse kliniek met het ZKN-keurmerk. Klinieken in het buitenland zijn van wisselende kwaliteit en kunnen niet worden gecontroleerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg”, aldus de woordvoering van ZKN. Zelfstandige klinieken met keurmerk moeten voldoen aan kwaliteitseisen die jaarlijks worden gecontroleerd door keuringsinstantie KIWA. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Plastisch chirurg liet zwijgcontract tekenen

‘Veel te weinig plastisch chirurgen opgeleid’

Oratie: plastische chirurgie wordt bedreigd

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.