Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVvP steunt aangifte tegen tabaksindustrie

Redacteur Zorgvisie
De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) steunt de aangifte tegen de tabaksindustrie. Volgens voorzitter Damiaan Denys roken mensen met een psychische stoornis twee tot vier keer zo vaak als de algemene bevolking.
Tabaksindustrie aangifte
Foto: iStock

Naast het feit dat er meer mensen met een psychische stoornis roken, roken zij gemiddeld per dag ook meer sigaretten dan andere rokers. Daarbij lopen ze een groter risico om nicotineafhankelijk te worden, stelt Denys namens de NVvP. ‘Wij hebben een grote groep patiënten met een chronisch psychiatrisch ziektebeeld. Een groot deel daarvan is nicotineverslaafd. Deze verslaving verkort de levensduur van onze patiënten aanzienlijk. Dan sterf je niet door een psychische ziekte, maar door een negatieve levensstijl waarin veel roken gewoon is.’

Levensverwachting rokers

Van de mensen met schizofrenie in Nederland rookt 60 procent. Hun levensverwachting is 12 tot 15 jaar minder lang dan die van de algemene bevolking. Een van de belangrijkste doodsoorzaken onder mensen met schizofrenie zijn hartziekten, roken draagt daar voor een belangrijk deel aan bij, stelt de NVvP. Van de Nederlanders met een depressie rookt 46 procent, dat is anderhalf maal zoveel als in de algemene bevolking. Hun levensverwachting licht gemiddeld 7 tot 11 jaar lager dan die van de rest van de Nederlanders.

Strafzaak tegen tabaksindustrie

Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, de verslavingszorg in Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde sloten zich eerder aan bij een strafzaak die Benedicte Ficq in 2016 startte tegen de tabaksindustrie. De afgelopen weken lieten ook de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra en Accare weten de zaak te steunen.

(ANP/Zorgvisie)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.