Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVZ en Wageningen gaan voor minder voedselafval

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Wageningen UR Food & Biobased Research slaan de handen ineen om aandacht te vragen voor het verminderen van voedselafval.
NVZ en Wageningen gaan voor minder voedselafval

NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy: ‘Dit initiatief past goed bij de doelmatigheids- en duurzaamheiddoelstelling van ziekenhuizen. Bovendien zorgt het voor meer tevreden patiënten en draagt het bij aan betere zorg.’

Samenwerking

NVZ ziet in Food & Biobased Research een kennispartner die haar leden kan helpen bij het terugdringen van voedselverspilling. Joost Snels, onderzoeker bij Food & Biobased Research: ‘Door minder voedsel weg te gooien, kunnen ziekenhuizen besparingen realiseren. De financiële ruimte die hierdoor ontstaat kunnen zij bijvoorbeeld gebruiken om te investeren in kwalitatief nog betere maaltijden.’

Onderzoek

Uit eerder onderzoek van Food & Biobased Research blijkt dat van de 350.000 dagelijkse warme maaltijden in zorginstellingen, gemiddeld 40 procent wordt weggegooid. Om voedselverspilling in kaart te brengen heeft Food & Biobased Research een methodiek ontwikkeld. Samen met het ziekenhuis kijken de onderzoekers waar in het proces het meeste voedsel wordt weggegooid, zodat de ziekenhuizen gerichte maatregelen kunnen nemen om besparingen te realiseren.

Rijnland Ziekenhuis

Verschillende ziekenhuizen hebben de methodiek al succesvol gebruikt. Zo hebben Rijnland Ziekenhuis en Ziekenhuis Gelderse Vallei onder andere aan kunnen tonen dat zij met nieuwe maaltijdconcepten minder eten zijn gaan weggooien en hun patiënten tevredener weten te stellen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.