Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

NVZ maakt DBC-Onderhoud zwart bij Tweede Kamer

Mark van Dorresteijn
Het uitstel van DOT heeft geleid tot wrijving tussen de NVZ vereniging van ziekenhuizen en DBC-Onderhoud. In een brief van 1 april aan de vaste Kamercommissie van VWS uit de NVZ kritiek op DBC-Onderhoud.
NVZ maakt DBC-Onderhoud zwart bij Tweede Kamer

De invoering van DOT door DBC-Onderhoud zou niet soepel verlopen. Het bestuur van DBC-Onderhoud staat te ver af van het veld en DOT zou onvoldoende zijn uitgekristalliseerd en nog te onbetrouwbaar om in 2011 mee te kunnen beginnen. DBC-Onderhoud directeur Anna van Poucke: “We zijn verbaasd over de onverwachte kritiek van de NVZ en vinden het jammer dat zo via de zijlijn te horen.” Van Poucke herkent zich niet in de kritiek. De bestuursleden van DBC-Onderhoud zitten er niet meer namens de veldpartijen, maar op voordracht van die partijen. Deze structuur is al drie jaar geleden ingericht, na overleg met alle partijen om DBC-Onderhoud een passender positie te geven. Van Poucke benadrukt dat alle veldpartijen daarvoor indertijd schriftelijk toestemming hebben gegeven.

Volgens verwachting

In de planning van DOT is volgens Van Poucke niets veranderd. “Ik herken de moeilijkheden waarmee sommige ziekenhuizen kampen, maar die zijn niet anders dan de verwachting die we vorig jaar al hadden en waarover tussen alle partijen afstemming is geweest. Ziekenhuizen zijn zelf verantwoordelijk voor de implementatie van DOT in het ziekenhuis.” Ziekenhuizen die dat willen, kunnen het komende jaar gaan schaduwdraaien met DOT. DBC-Onderhoud wil dat gezamenlijk doen. De NVZ wil de regie echter meer naar zich toe trekken en gaan proefdraaien in een virtuele omgeving om de administraties van ziekenhuizen te ontlasten.

Gebeten hond

DOT is uitgesteld en zal dus niet, zoals de bedoeling was, worden ingevoerd op 1 januari 2011. Dit is vorige week besloten tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamer. Prestatiebekostiging was in een eerder stadium al controversieel verklaard. Minister Klink trok zelf zijn voorstel voor uitbreiding van het vrije prijssegment eind maart al in. Dat leidt volgens de ziekenhuizen tot forse vertraging. DOT is volgens de NVZ geen doel op zich maar een technisch instrument om prestatiebekostiging mee in te voeren. “Wij zijn nu de gebeten hond omdat DOT is uitgesteld”, zegt beleidsmedewerker Jan Plass van de NVZ. “Wat men vergeet, is dat wij ooit zijn begonnen met DOT. En wij hebben altijd gezegd dat DOT samengaat met een vrije prijssegment van vijftig procent en prestatiebekostiging.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

NVZ: ‘Zet drie procent boven op dbc-prijs voor innovatie’

Bonden starten actie tegen dbc’s in ggz

Medisch beleid op basis van dbc’s

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Natuurlijk werken de DBCs niet. Zo gaan ook de DOTs niet werken. Ik ben zelf werkzaam in een ziekenhuis en wordt kotsberoerd van al die CTGs, dan weer DBCs en nu weer DOTS. Ben meer met administreren bezig dan met patientenzorg! Loon naar werken? Laat me niet lachen. Alles wat een jaar oud is, mag niet meer gedeclareerd worden! Als we twee behandelingen doen, mag er maar 1 gedeclareerd worden. En dat voor een loon waar de gemiddelde vrij ondernemer je om uitlacht na 18 jaren opleiding en dag en nacht bereikbaarheid voor onze patienten.
    Er is geen marktwerking. Het is een door zorgverzekeraars en overheid volledig ontspoorde bezigheid geworden. De patient is hiervan de dupe en die gaat dat de komende jaren heel hard merken. De minister en verzekeraars spelen de zwarte piet toe aan de pilaren onder de zorg….”slim” ja, heeeel “slim”. Gelukkig hebben veel patienten de beinvloeding van de publieke opinie al door.
    Posters zijn inmiddels in de maak voor in de wachtkamer!

  2. Lees alle reacties
  3. Het probleem wordt steeds weer bij ziekenhuizen gelegd. De koploperziekenhuizen vervullen hun rol steeds weer prima maar worden steeds geconfronteerd met te late, onvolledige en/of onjuiste producten van DBC-Onderhoud . Goed dat NVZ hier de vinger bij legt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.