Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

NVZ: ‘Personeelstekort valt wel mee’

Ziekenhuizen hebben minder last van de krapte op de arbeidsmarkt dan wordt gesuggereerd. Dat zegt de NVZ Vereniging van Ziekenhuizen vandaag in de Volkskrant. De NVZ reageert hiermee op eerdere berichten dat duizenden verpleegkundigen ontslag nemen om zich voor meer geld te laten inhuren door een extern bureau.

“Het is zelfs de vraag of de vergrijzing in de toekomst leidt tot grote personeelstekorten, omdat de productiviteit in ziekenhuizen toeneemt en de ligduur afneemt.” Dit zegt de NVZ Vereniging van Ziekenhuizen in de Volkskrant. Het is een reactie op de berichten afgelopen weekeinde dat duizenden verpleegkundigen ontslag nemen en zich vervolgens voor meer geld laten inhuren door een extern bureau. Volgens de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), die dit nieuws naar buiten bracht, duidt deze trend op een toename van het steeds voorspelde tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden. De NVZ erkent dat er tekorten zijn. “Met name voor gespecialiseerde verpleegkundigen zoals voor de operatiekamer en de intensive care. Maar van echte krapte is nog geen sprake”, aldus woordvoerder Sjoerd Beumer in het dagblad.

Personeelsvraag

Volgens het economisch bureau van ING zijn echter wel ingrijpende maatregelen nodig om de toenemende personeelsvraag te beteugelen. Bij ongewijzigd beleid zou een op de zes schoolverlaters voor de zorg moeten kiezen om aan de vraag tegemoet te komen. “Dit lijkt niet erg realistisch, gezien de afnemende belangstelling voor de opleidingen”, zegt onderzoeker Nanouk Leeflang in de krant. “Zelfs niet als wordt geïnvesteerd in betere arbeidsvoorwaarden en een beter imago van de zorg.”

Efficiëntie

Volgens ING moet de zorg efficiënter worden georganiseerd zodat er minder mensen nodig zijn. “Vooral in de verpleeg- en verzorgingshuizen valt hier nog veel te winnen”, aldus Leeflang. De grootste vakbond in de zorg, AbvaKabo, zegt in het dagblad dat “organisaties zonder twijfel efficiënter kunnen werken” maar dat kan nooit het antwoord zijn op het arbeidsmarktvraagstuk. Wel onderschrijft bestuurder Pim de Jong dat ziekenhuizen ‘boven aan de piramide staan’. Ze hebben het makkelijker dan verzorgingsinstellingen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Verpleegkundigen laten zich extern inhuren

Ervaren verpleegkundigen verlaten de zorg

5 REACTIES

  1. Vandaag, 11 juni 2009, bovenstaand artikel gelezen. Zelf bijna 40 jaar werkzaam in de Zorg.De reactie van de NVZ verbaast me niet.Het is een Vereniging die niet weet wat er op de werkvloer speelt.De NVZ staat niet stil dat NL vergrijst; CAO moet worden nagekomen met veel gevolgen voor het Budget; Opleidingen van Arts-assistenten in het ziekenhuis moeilijk zijn in te vullen; etc.. Zelf werkzaam in Zuid Nederland en je ziet steeds meer Ziekenhuis-Clienten naar Vlaanderen( Belgie ) gaan en in het Oosten van het Land naar Duitsland. Klantvriendelijk met kortere wachttijden !De NVZ kijkt toe wat er gaande is in Europa maar reageert te laat.

  2. Lees alle reacties
  3. de ligdagen in de ziekenhuizen worden steeds korter. Aan de ene kant komt dit door steeds meer ontwikkelingen en innovaties in de zorg, maar aan de andere kant komt er ook steeds meer druk vanuit de Zorgverzekeraars om meer voor minder te doen. Hier door komt er binnen de transmurale keten ook steeds meer druk, want de patient die vroeger nog volledig genezen het ziekenhuis verliet heeft nu veel meer (mantel)zorg nodig vanuit de extramurale setting. En we weten met zijn allen dat daar ook enorme tekorten zijn.
    Dus het probleem is niet zo maar opgelost door efficienter te werken, Dit wordt bedacht door mensen die makkelijker afstand kunnen nemen van de mensen die daadwerkelijk dagelijks in het veld aan het bed of bij de patient thuis staan. Hier hoeven ook geen verwijzingen te staan of namen genoemd worden. Wie de schoen past trekke hem aan!!!!

  4. Zonder twijfel efficienter werken in verpleeg en verzorgingshuizen??? Kom eerst zelf eens hier werken, niet alleen maar kijken. Ik zien de kwaliteit achter hollen terwijl de verzorgenden zich in alle bochten moet wringen om aan de alle normen verantwoorde zorg te kunnen voldoen. Steeds meer ligt de kwaliteit op papier, maar de kwaliteit van het echte werk schiet te kort. Even een voorbeeld, de verzorging heeft 5 minuten tijd om voor iemand een broodmaaltijd klaar te maken, moet ik daar nog een minuut afhalen??????

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.