Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NVZ wil regeldruk zorg verlagen

Mark van Dorresteijn
Door 1400 richtlijnen, 3400 verplichte kwaliteitsindicatoren, een toenemend aantal keurmerken en de continue veranderingen in wet- en regelgeving neemt de regeldruk in de zorg steeds verder toe. De enorme hoeveelheid aan regels, richtlijnen en registraties rond kwaliteit moet minder maar beter. Hiervoor pleit Yvonne van Rooy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, tijdens de Jaarlijkse Ontmoeting op 29 januari 2014 in Breukelen.
NVZ wil regeldruk zorg verlagen

Om de strijd aan te gaan met de regeldruk heeft de NVZ, onder leiding van Alexander Rinnooy Kan, met andere veldpartijen de Agenda voor de Zorg opgesteld. Minder en effectievere regels is het uitgangspunt. Van Rooy ziet een belangrijke rol weggelegd voor het Kwaliteitsinstituut, dat in april officieel van start gaat. Aan het instituut de uitdagende taak om toe te werken naar minder maar duidelijkere regels.

Inventarisatie

Uit een inventarisatie van de NVZ blijkt dat er gemiddeld 1400 richtlijnen in omloop zijn. Dit aantal groeit gestaag. Ook is in vijf jaar tijd het aantal verplichte kwaliteitsindicatoren vertienvoudigd voor ziekenhuizen: van 340 naar 3400. Met de groei van het aantal keurmerken en de continue veranderingen in wet- en regelgeving neemt de regeldruk toe. ‘Tijd die ten koste gaat van de aandacht voor patiënten’, aldus Van Rooy.

Kwaliteitsvenster ziekenhuizen

Verder maken ziekenhuizen zelf een belangrijke stap naar meer transparantie voor de patiënt. In het voorjaar komt de NVZ met het Kwaliteitsvenster. Het is voor het eerst dat de ziekenhuizen op eenduidige wijze patiënten informeren over de kwaliteit van hun zorg volgens een model met tien dezelfde bestaande en onderscheidende kwaliteitsindicatoren. Daarbij gaat het onder meer om het sterftecijfer, de patiëntervaringen en de volumenormen. Patiënten kunnen het Kwaliteitsvenster straks bekijken via de websites van ziekenhuizen.

1 REACTIE

  1. Begint u maar eens met het bekostigingssysteem, mevrouw van Rooy. De NVZ heeft er met de neus bovenop gestaan en laten gebeuren dat een eenvoudig bekostigingsmodel (DBC) werd verbouwd tot een bureaucratische moloch. Investeer eens in het meten van de kwaliteit van leven die met de zorg wordt toegevoegd aan patiënten en hun verwanten. Dat woud van indicatoren zegt helemaal niets over het effect van uw zorg op de kwaliteit van leven noch op de arbeidssatisfactie van uw mensen die in de ziekenhuizen daar wel hun stinkende best voor doen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.