Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NVZ: Ziekenhuis loopt enorm risico door knellende contracten

Redacteur Skipr, Zorgvisie en Qruxx
Bij de meeste ziekenhuizen knellen de zorgbudgetten die zorgorganisaties en zorgverzekeraars afspreken. Vooral bij dominante verzekeraars in een regio wordt het afgesproken budget niet opgemaakt en bij kleinere verzekeraars is vaker sprake van een overschrijding, constateert de NVZ. In de praktijk lopen ziekenhuizen hierdoor “enorme financiële risico’s”, schrijft de branchevereniging.
Foto: Tatjana Balzer/stock.adobe.com
Premium

Deze dynamiek is niet nieuw,

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  2 REACTIES

  1. “Verzekeren” is zorgen dat jouw verzekerden professionele zorg krijgen als dat nodig is. Het gaat om de “of” vraag. De “wat” en “hoe” vragen zijn zaak van de zorgprofessionals. Je zou iedere verzekeraar kunnen laten intekenen op een deel van jouw beschikbaar volume, toch? Maak dat volume wat kleiner dan vorig jaar en dus per verzekeraar schaarser. Maak deze cijfers openbaar. Een zorginstelling is niet verantwoordelijk voor alle zorg die alle verzekerden behoeven; alleen voor het afgesproken volume, toch?

  2. Lees alle reacties
  3. Tja, dat is al jaren zo in de GGZ. Knellende contracten waarmee ze o.a. op de stoel van de zorgverlener gaan zitten, zoals het al jaren vervloekte zorgprogrammatisch werken ingevoerd door Menzis. En daar bovenop dan nog de te kleine omzetplafonds waardoor je zorg levert met de rem er op om maar binnen het omzetplafond te blijven. Wat weer resulteert in onaanvaardbare lange wachtlijsten. Dit alles is kabinetsbeleid van Rutte 1 t/m 4 en de zorgverzekeraars nemen die ruimte graag in gebruik. Want voor voldoende zorg betalen staat niet op nummer 1 bij de zorgverzekeraars, op 1 staat geld verdienen met beleggingen, op 2 staat bezuinigingen uitvoeren, op 3 het beleid vanuit VWS en dan misschien eens op 4 staat het betalen voor zorg. En het is toch absurd dat al deze zorgverzekeraars samen 1 tot 1,5 miljard euro per jaar kosten van het totale zorgbudget met maar 6000 werkenden. Dat is tenminste 150.000 euro per werkende. Als je dat afzet tegen de echte zorg dan krijg je 65.000 euro per werkende. Een absurd verschil.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.