Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: 450 miljoen voor kapitaallastenproblematiek ziekenhuizen

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt 450 miljoen euro beschikbaar om de kapitaallastenproblematiek van ziekenhuizen aan te pakken. Daarvoor heeft de zorgautoriteit twee beleidsregels opgesteld.
NZa: 450 miljoen voor kapitaallastenproblematiek ziekenhuizen

De regelingen komen voort uit een aanwijzing die de NZa kreeg van het ministerie van VWS en hebben betrekking op het gereguleerde deel van de ziekenhuiszorg (het A-segment). De bestaande overgangsregeling voor het vrije B-segment blijft ongewijzigd van kracht.

Immateriële vaste activa

Demissionair minister Klink stelt 160 miljoen euro beschikbaar voor de kosten van immateriële vaste activa (IVA). De kosten worden op dit moment nog vergoed via het ziekenhuisbudget. Op het moment dat de prestatiebekostiging wordt ingevoerd, kunnen ziekenhuizen deze kosten zelf niet meer terugverdienen. Om dit probleem op te lossen, komen ziekenhuizen met deze zogeheten IVA-post op hun balans van 2010 in aanmerking voor een eenmalige vergoeding. De 160 miljoen was in eerste instantie beschikbaar gesteld voor een bouwimpuls.

Garantiestelling

Daarnaast is er een garantieregeling van 290 miljoen euro die een vangnet biedt op het moment dat de budgettering van de ziekenhuizen wordt afgeschaft. De garantieregeling loopt van 2011 t/m 2016. Als een ziekenhuis minder terugverdient op de kapitaallasten dan een bepaald minimum, wordt dit verschil aangevuld. De vergoeding voor 2011 komt neer op 95 procent en loopt stapsgewijs af naar 70 procent in 2016. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Kamer stemt in met oplossing kapitaallasten cure

Klink komt met oplossing voor kapitaallasten

Kamer botst met Klink over kapitaallasten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.