Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties19

NZa-baas Langejan: ‘Zorgverzekeraars mogen eisen wat ze willen’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Bestuursvoorzitter Theo Langejan van de NZa vindt dat zorgverzekeraars en ziekenhuizen met elkaar mogen afspreken wat ze willen. Vergaande eisen van zorgverzekeraars, zoals invloed in het ziekenhuisbestuur, zijn wat hem betreft niet verboden. Constructies waarin met opzet erg lage of erg hoge prijzen worden afgesproken, zijn dat ook niet.
NZa-baas Langejan: ‘Zorgverzekeraars mogen eisen wat ze willen’

Langejan: ‘Wie betaalt, mag eisen stellen aan de producten die hij koopt. De prijzen zijn vrij, daarover heeft de NZa geen mening.’ Langejan zegt dit in een interview met Zorgvisie Magazine.

Verticale integratie

Langejan geeft het voorbeeld van een zorgverzekeraar die een marktaandeel heeft in een ziekenhuis van 90 procent. Voor die zorgverzekeraars is het functioneren van dat ziekenhuis heel belangrijk. ‘De zorgplicht ligt bij de zorgverzekeraar. Als er aan de zorgaanbodkant problemen ontstaan, moet de zorgverzekeraar handelen. Ik zou niet weten waarom een zorgverzekeraar geen invloed in het bestuur zou mogen hebben. Wij zijn ook helemaal niet tegen verticale integratie.’

Creatief bekostigen

Zorgverzekeraars Nederland en de NVZ vereniging van ziekenhuizen vermoeden dat zorgverzekeraars en ziekenhuizen strategische afspraken hebben gemaakt tijdens de zorginkooponderhandelingen om daardoor hogere compensatiebedragen te bedingen. ZN en NVZ noemen dit misbruik. De zorg zit op dit moment in een overgangsfase waarin twee bekostigingsmodellen tegelijk functioneren. Ziekenhuizen kunnen daardoor bewust een te hoog bedrag afspreken via het oude, “schaduwmodel”, waardoor ze recht hebben op compensatie volgens het nieuwe model als ze te weinig omzet binnenhalen. Die omzet is te beïnvloeden door lagere prijzen af te spreken in het nieuwe model. Zorgverzekeraars krijgen zo een lagere schadelast.

Geen misbruik

ZN heeft al laten weten zorgverzekeraars en ziekenhuizen te willen dwingen hun contracten open te breken als blijkt dat misbruik heeft plaatsgevonden. Langejan zegt dat dit niet verboden is: ‘Juridisch gezien, is dit geen fraude. Ik zou het zelfs geen misbruik willen noemen.’ Langejan is ook niet verbaasd dat dit zou zijn gebeurd. Sterker nog, de NZa heeft hier al een tijd geleden voor gewaarschuwd in een brief aan de minister. Dit is iets wat de contractpartijen met elkaar moeten oplossen, de NZa gaat daar niet over. Dergelijke strategische afspraken zijn volgens Langejan een logisch gevolg van het naast elkaar bestaan van twee bekostigingssystemen. ‘Daar moeten we dus zo snel mogelijk van af.’ (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: NZa

Lees het interview met Theo Langejan in Zorgvisie magazine nr. 11. (alleen voor abonnees)

Lees ook:

ZN onderzoekt contractering achterban

VGZ stuurt excuusbrief aan ziekenhuizen over zorginkoop

Achmea krijgt invloed in bestuur Rode Kruis Ziekenhuis

19 REACTIES

  1. De prijzen van tandartsen worden in 2013 weer door de nza bepaald ????? Toch ?? Vanwaar dan dit verschil tussen de behandeling van ziekenhuizen en van tandartsen ten opzichte van de zorgverzekeraarsgieren ??0 RADAR van 29.10.2012 nog gezien ??? De nederlandse BEVOLKING wordt met MEDEWERKING van de overheid “”under cover “” MEDICINAAL opgelicht door de verzekeraarsgieren onder het mom van : CONCURRENTIE ??

  2. Lees alle reacties
  3. wie betaalt bepaalt: oke dat zijn wij dus de mensen NIET de zorgverzekeraars. Deze arrogantie zag en zie ook bij de banken: totaal geen respect voor hun klant, uitmelken maar en zelf te hoge alarissen en bonussen incasseren.Maar als alle klanten bij AMRO zeggen we gaan dan is het voorbij met die bank. Wij als burgers zijn echter verplicht ons te verzekeren en alle zorgverzekeraars vormen samen een kartel, dus wat kan ik dan nog?
    Zorgverzekraars maken de zorg niet goedkoper de premie blijft nu gelijk. Maar hulpverleners krijgen steeds minder uitbetaald. In de GGZ betaalt menzis 90% uit, 10% van het gedane werk steken ze in hun zak. Maar de zorgverzekeraar KRIJGT wel de macht van vanuit Den Haag.
    Ik hoop dat er een nieuwe zorgverzekering komt, een met een echt socialer gezicht. Waar is het initiatief gebleven van een aantal ziekenhuizen?
    Die meneer langejan:De minachting naar de betalende klant laat hij in ieder geval wel heel duidelijk zien.

  4. Sinds wanneer betaalt de zorgverzekeraar, volgens mij zijn wij de mensen die de zorgverzekering betalen. En betalen wij dus eigenlijk, wat wil zeggen dat wij als consumenten juist inspraak moeten hebben.
    Even lekker simpel gezegd: Wat een achterlijke vent, hij heeft zijn centjes waarschijnlijk al binnen.

  5. Langejan verziekt de zorg, vooral omdat hij blijk geeft geen enkele affiniteit met de zorg noch verzekeringswereld te hebben en is vergeten dat de docter de proffesional is en niet de verzekeraar én dat een verzekeraar risico’s behoort te verzekeren en niet zelf bepaald wat het risico mag zijn.

  6. Ook ik heb als tweedelijnspsycholoog ervaring met Menzis als verzekeraar die zijn zorgplicht niet nakomt. Ze laten hun eigen verzekerde liever elders voor vier maanden op een wachtlijst zetten dan dat ze een contract met een paar honderd euro ophogen. Schandalig.

  7. Ja wat de hr de jong zegt over menzis daar ben ik het mee eens.
    Mijn pgb is fout berekend maar ze herstellen het niet.
    Heb de hele papieren massa aan de de directeur verstuurt maar nooit iets van vernomen.
    Ze hadden wat ik terug betaald heb weer er vanaf gehaald.
    Ik heb dat aangetoond maar ze reageren niet.

  8. Als aanvulling op Marjo: ik heb zelf ervaren dat een ex-ergotherapeute van de Hoogstraat naar Menzis is vertrokken, en daar nu declaraties goedkeurt van haar oude werkgever, zelfs al zijn de gedeclareerde diensten/producten niet of volstrekt onbruikbaar geleverd (en een instrumentmakerij heeft leveringsplicht, geen inspanningsplicht!!). Deze fraude komt veel vaker en ongetwijfeld ook bij andere zorgverleners en verzekeraars voor. Doch ik spreek liever over dat wat ik kan aantonen.
    De zorgmaffia maakt meer kapot dan je lief is!

  9. ‘Juridisch gezien, is dit geen fraude. Ik zou het zelfs geen misbruik willen noemen.’ zegt de heer Langejan. Lees echter bijvoorbeeld het rapport “Misbruik van recht, waar liggen de grenzen?” van Erik Hoekstra, Europese Fiscale Studies (EUR), te downloaden via internet. Naar analogie zijn beoordelingskader hier toepassend lijkt me de grens van misbruik wel te worden overschreden.

  10. Deze meneer toont zich op en top bureaucraat. Volgens de regels mag iets dus zijn we er niet op tegen. Of het wenselijk is dat iets gebeurt, is iets heel anders, en daar blijft deze meneer ver vandaan. Waar zijn de tijden van Rob Scheerder gebleven die als voorman van de voorloper van de NZA stelling nemen vanuit het belang van de zorgwerking.

  11. Zie hier ligt de basis van het verziekte stelsel. ‘Wie betaalt die bepaalt’ roept deze dwaas! Maar hij vergeet de de consument betaalt, maar de verzekeraar bepaalt. En daarbij is het betalen door de verzekerde ook nog eens afgedwongen, want deze heeft geen enkele invloed op wat er gebeurt. Integendeel! Zelfs bij misstanden, zoals uit reacties op de artikelen hier wel blijkt, kan de verzekerde niets. Het zou sieren, als er een stichting derdegelden wordt opgericht, waar de verzekerde bij misstanden van de verzekeraar zijn premie stort, want nu moet deze toch betalen, zelfs als de verzekeraar haar wettelijke zorgplicht niet nakomt. (Menzis is hier een duidelijk voorbeeld van).
    Deze man geeft juist aan hoe ziek en corrupt dit systeem is. De NZA is er niet voor verzekerden, maar voor verzekeraars.
    Maar het

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.