Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa controleert ziekenvervoer streng

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat scherper toezicht houden op de kwaliteit van het zittend ziekenvervoer. De 'zorgwaakhond' gaat controleren of zorgverzekeraars voldoende eisen stellen aan taxibedrijven die patiënten van en naar het ziekenhuis vervoeren.
NZa controleert ziekenvervoer streng

Uit onderzoek van het Nederlands Dagblad bleek vorige maand dat het een chaos is in het zittend ziekenvervoer. Zo rijden taxi’s om, laten op zich wachten of komen niet opdagen. Patiënten die naar het ziekenhuis moeten voor een chemotherapie komen daardoor vaak te laat aan. Ook belangenorganisaties als de CG-Raad trokken hierover vorige week aan de bel.

Inspectie

Het ziekenvervoer valt niet onder de gezondheidszorg. Daarom kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg geen toezicht houden. Volgens de NZa valt de kwaliteit van het vervoer echter onder de zorgplicht van de verzekeraars.

Gelijke eisen

De NZa, die zelf ook regelmatig klachten krijgt van patiënten over het ziekenvervoer, gaat de komende maanden daarom na welke eisen verzekeraars stellen aan taxibedrijven. “Het kan niet zo zijn dat de ene verzekeraar een wachttijd van een kwartier afspreekt en de andere een wachttijd van drie uur aanhoudt”, aldus een woordvoerster van de NZa in het Nederlands Dagblad. “We moeten toe naar één norm.”

Naleving

Als verzekeraars weigeren hun eisen aan te scherpen, zal de NZa in het uiterste geval zelf criteria opstellen. “Daar zullen alle verzekeraars zich dan aan moeten houden.” De zorgwaakhond zal er ook op toezien of verzekeraars wel optreden tegen taxibedrijven. ,,Je kunt wel eisen opstellen, maar die moeten ook worden nageleefd”, aldus de woordvoerster van de NZa. “Als een bedrijf niet naar behoren presteert, moet het contract worden opgezegd.” (Nederlands Dagblad)

Lees ook:

CG-Raad op de bres voor ziekenvervoer

Kabinet stelt kwaliteit zorg en patiëntveiligheid centraal

Link:

De Nederlandse Zorgautoriteit

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.