Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa en VGN claimen winst in rechtszaak

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) claimen beide de winst in de rechtszaak die de VGN tegen de NZa heeft aangespannen.

De VGN verzet zich tegen de praktijk van zorgkantoren om een maximum te stellen aan de vergoeding van extramurale AWBZ-zorg. Sommige zorgkantoren willen niet meer vergoeden dan het gemiddelde van de bandbreedte van de indicatie.

In de praktijk komt dat erop neer dat cliënten bijvoorbeeld gemiddeld hoogstens drie uur zorg krijgen als de bandbreedtes van de indicaties variëren van twee tot vier uur.

NZa procedureel onjuist

De bestuursrechter concludeert dat de NZa procedureel niet juist heeft gehandeld door af te zien van een hoorzitting om de argumenten van de VGN te horen.

Inhoudelijk gaat de rechter echter niet op de zaak in. “We hebben procedureel gewonnen, maar inhoudelijk zijn we geen stap verder gekomen”, zegt VGN-directeur Jopie Nooren.

Zorgkantoren mogen doorgaan

De NZa claimt ook de winst, omdat de bestuursrechter haar inhoudelijk niet op de vingers heeft getikt. Volgens de Zorgautoriteit betekent de uitspraak dat zorgkantoren mogen sturen op doelmatigheid door het gemiddelde van de bandbreedtes te nemen.

De NZa ziet zich hierin gesteund door een brief van oud-staatssecretaris Ross van VWS. Daarin stelt zij dat deze praktijk zorgaanbieders dwingt tot doelmatigheid en geen afbreuk doet aan individuele aanspraken.

Toezicht op inkoop

De bestuursrechter vindt wel dat de NZa met de VGN moet praten over de problematiek. De VGN wil van de marktmeester in de zorg weten wie toezicht houdt op de wijze waarop zorgkantoren de zorginkoop doen.

Als het gesprek niets oplevert, dan start de VGN mogelijk een bodemprocedure om alsnog inhoudelijk haar gelijk te halen. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.