Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: extra geld voor ambulances

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De ambulancesector krijgt vanaf 1 januari 2018 19,2 miljoen euro extra. Het extra geld is volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) nodig om te zorgen voor voldoende ambulancepersoneel. Ook komt er een potje voor defibrillators.
ambulance
Foto: ANP/Lex van Lieshout

Het bedrag van 19,2 miljoen euro is gebaseerd op berekeningen van de Nederlandse Zorgautoriteit en van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Van het extra geld is 13,5 miljoen euro bestemd voor hogere loonkosten en 5,7 miljoen euro voor meer ambulance-inzetten in 2016. De NZa verwerkt de extra financiële middelen vanaf 2018 in de jaarlijkse budgetten van de regionale ambulancevoorzieningen. Daarnaast blijft er jaarlijks 10 miljoen beschikbaar voor de opleiding van voldoende nieuwe ambulanceverpleegkundigen en ambulancechauffeurs.

Ambulances halen 15 minutennorm niet

De timing is opvallend. Eerder deze week berichtte vakbond FNV dat er onvoldoende medewerkers zijn bij ambulancediensten. Veel ambulancemedewerkers zouden de overstap maken naar spoedeisende hulpen van ziekenhuizen, waar er ook een groot personeelstekort is en de lonen hoger zijn. Volgens onderzoek van de FNV, gebaseerd op jaarcijfers 2016 van 25 ambulancediensten, zou tweederde van de ambulancediensten door de problemen de wettelijk aanrijtijd van 15 minuten niet halen.

Geld voor defibrillators

De NZa meldt verder dat er voor het eerst in de budgetten voor de regionale ambulancevoorzieningen een extra bedrag beschikbaar komt voor de inzet van automatische externe defibrillators (AED’s) door organisaties die geen zorgaanbieder zijn. Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Tot nu toe konden organisaties die geen zorgaanbieder zijn, zoals supermarkten of sportverenigingen, de kosten voor het gebruik van deze AED’s alleen direct verhalen via de zorgverzekering van de patiënt. Dat gebeurde vaak niet omdat dit lastig is. Vanaf 2018 kunnen deze organisaties de kosten voor de directe inzet van AED’s vergoed krijgen via de regionale ambulancevoorziening.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.