Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NZa gaf negatief oordeel fusie VUmc/AMC in ‘publiek belang’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De NZa heeft bewust op inhoudelijke gronden haar zorgen geuit over de fusie tussen het AMC en het VUmc, hoewel zij op dat punt geen bevoegdheden heeft. De ziekenhuizen vinden dat in de zienswijze geen plaats is voor ‘eigen meningen’.
Fusie Handen Istock
Foto: iStock

In een interview met Zorgvisie magazine (nr. 12, december 2017) zei NZa-bestuursvoorzitter Marian Kaljouw: ‘We hebben het protocol losgelaten en onze eigen mening gegeven, in het publieke belang. Ik vind dat onze verantwoordelijkheid. Ook al maak je daarmee geen vrienden. Wij zijn niet overtuigd van de voordelen van deze fusie.’

Zorgspecifieke fusietoets

De NZa stelt in haar zienswijze de bevoegdheid te hebben om fusies te toetsen met haar zorgspecifieke fusietoets. Maar deze toets is hoofdzakelijk procedureel. In 2015 heeft de NZa aangegeven dit onvoldoende te vinden en een inhoudelijke toets nodig te achten. De NZa zegt graag gebruik te maken van haar zienswijze om de risico’s te signaleren vanuit het publieke (gezondheidszorg)belang.

Hoorzitting

Op maandag 29 januari is in de Tweede Kamer een hoorzitting over zorgfusies. Aanleiding hiervoor is de fusie tussen het VUmc en het AMC. GroenLinks vroeg de hoorzitting aan. Inmiddels hebben de twee Amsterdamse universitaire ziekenhuizen toestemming gekregen van de ACM om te fuseren. De ACM ziet geen belemmeringen op het gebied van de mededinging. Bij de publicatie van het fusiebesluit bleken de NZa en de IGJ minder positief te zijn dan de ACM. De IGJ gaf geen zienswijze af. De NZa gaf zelfs een negatieve zienswijze. De hoorzitting heeft geen invloed op het fusieproces. De fusie gaat in elk geval door.

VUmc en AMC

Een woordvoerder laat namens VUmc en AMC weten: ‘De ACM heeft aangegeven geen mededingingsbezwaren te hebben tegen de fusie. ACM ziet dus ook geen gevolgen van de fusie voor de betaalbaarheid van de zorg. Maar behalve de ACM, heeft ook de NZa na een uitgebreid onderzoek in juli 2016 haar ongeclausuleerde toestemming voor de fusie gegeven. Ook is de NZa het met ons eens dat door de fusie de toegankelijkheid niet het geding komt. Voor het overige vinden wij dat een nauwkeurig in de wet geregelde zienswijze niet de plaats is om ook “eigen meningen” te ventileren, en zeker niet zonder dat daarvoor de ook in de wet vastgelegde vormen van hoor- en wederhoor zijn gevolgd.’

Lees hier het fusiebesluit

amc-en-vumc-krijgen-vergunning-voor-fusie-21-09-2017

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.