Zorgvisie magazine nr. 13, 2017

  Het thema van de Zorgvisie eindejaarsspecial is dit jaar besturen met lef, omdat de roep om lef op meerdere plekken in de zorg – ook op onze site – klinkt. Bestuurders en toezichthouders vertellen in deze special openhartig hoe zij tegen het thema aankijken en in hoeverre zij zelf lef tonen. Ook coaches en headhunters geven hun visie hoe je lef herkent, stimuleert en op de juiste manier inzet in het bestuur van zorgorganisaties.

  Besturen met angst als metgezel

  ‘Lef is dat je de angst op de koop toeneemt bij beslissingen die je neemt. Dat je weet dat het mis kan gaan’, zegt Fred Plukker. Hij is een ervaren interim-manager die vooral de laatste jaren heel wat ziekenhuizen van binnen heeft gezien.

  ‘Bestuurder met lef ziet waar de kansen liggen’

  Wat vinden de externe toezichthouders op de zorg goede bestuurders? Moeten die lef hebben of liever niet? In de serie 'Extern toezicht': Anja van Balen.

  Bestuurder moet consolideren en innoveren

  De druk op zorgbestuurders is zo groot dat innoveren erbij in dreigt te schieten. Bestuurders moeten de fun-factor van vernieuwen niet vergeten, vindt Richard Janssen, bijzonder hoogleraar bestuur en management in de gezondheidszorg.

  Kaljouw

  ‘Bestuurders met lef zijn mensen die anderen succes gunnen’

  Wat vinden de externe toezichthouders op de zorg goede bestuurders? Moeten die lef hebben of liever niet? Wat is voor hen besturen met lef? En hebben zijzelf in hun functie lef moeten tonen?

  Bestuurders moeten alleskunners zijn

  Headhunten is nog steeds mensenwerk. Maar big data gaat de zoektocht veranderen, voorspellen headhunters Pieter Cortenbach en Klaus Schmitt.

  ‘We doen het, maar wel op de Humanitas-manier’

  ‘Flikker op Van Herk met je urgentie.’ Dat kreeg Gijsbert van Herk van medewerkers te horen toen hij aankondigde dat het echt anders moest bij Stichting Humanitas. De bestuursvoorzitter houdt van discussie en strijd. ‘Je moet de grens opzoeken, anders verandert er niets.’

  ‘Echte lef zit in je’

  Is lef te leren? Kan je bestuurders zo coachen dat ze vaker confrontaties aangaan, burgerlijk ongehoorzaam zijn en scherper aan de wind zeilen? Er zijn mogelijkheden maar die zijn beperkt.

  André Rouvoet, ZN

  ‘Het vergt lef om verder te kijken’

  Wat vinden de externe toezichthouders op de zorg goede bestuurders? Moeten die lef hebben of liever niet? Wat is voor hen besturen met lef? En hebben zijzelf in hun functie lef moeten tonen?

  ‘Ik blijf een leider, maar ook medisch specialist’

  Lef betekent veel verschillende dingen voor Carina Hilders, gynaecoloog en bestuurder bij de Reinier Haga Groep in Delft. ‘Na bijna twee jaar is het besef dat ik nu bestuurder ben eindelijk ingedaald.’

  ‘Je alertheid en assertiviteit moeten ongelofelijk groot zijn’

  Bestuursvoorzitter Hetty de With heeft 35 jaar bij De Zijlen gewerkt waarvan de laatste twintig jaar als bestuurder. En nu gaat ze met pensioen. Ze is zich terdege bewust van haar kwetsbaarheid als bestuurder. Ze vindt het dan ook belangrijk om on speaking terms te blijven met alle partijen. Maar verschil van mening moet kunnen.

  ‘Kijk maar, de zorg kan anders’

  Iedereen raadde het hem af. Toch kocht zorgondernemer Marius Touwen in 2014 het in financiële nood verkerende én vermaarde Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. ‘De aanschaf was cruciaal om stappen in de ketenzorg te kunnen zetten.’

  ‘Laat je kwaliteiten zien’

  Bij veel mensen zit het nog stevig verankerd in het hoofd: de dokter is een man. Anno 2017 gaat die aanname allang niet meer op. Vrouwen nemen volop deel aan de arbeidsmarkt, ook als dokter. Alleen in de top van bedrijven en organisaties wil het nog niet vlotten.

  Lef, durft u het aan?

  Stel: u staat voor een sloot die zo breed is dat u niet weet of u de overkant haalt, als u eroverheen springt. Wat doet u? Probeert u het toch of loopt u voor de zekerheid een eindje om tot het volgende bruggetje?

  ‘Lef is ook: je open en kwetsbaar opstellen’

  Wat vinden de externe toezichthouders op de zorg goede bestuurders? Moeten die lef hebben of liever niet? In de serie 'Extern toezicht´: Ronnie van Diemen.

  Toegang sociaal domein Amsterdam

  Toezien in vertrouwen en ongewisheid

  Om de cliënt echt centraal te kunnen zetten, wordt volop geëxperimenteerd met regelarme en flexibele zorg. Dat vraagt ook van de raad van toezicht een andere opstelling. Wouter van Ewijk, voorzitter rvt Raphaëlstichting, en Eppie Fokkema, rvt Opella, benadrukken beiden dat je alleen in een sfeer van vertrouwen boven tafel krijgt hoe het echt gaat.

  Vernieuwend tot in de vezels

  Sommige bestuurders voeren vernieuwingen door die de hele sector veranderen. Hoeveel lef komt daarbij kijken? Zorgvisie vroeg het Jos de Blok, Peter Bennemeer, Rob Hoogma en Marijke van Putten.

  ‘Zorgbestuurders moeten het lef hebben om te experimenteren’

  Wat vinden de externe toezichthouders op de zorg goede bestuurders? Moeten die lef hebben of liever niet? In de serie 'Extern toezicht': Chris Fonteijn.