Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: geen extra geld nodig voor AWBZ

MAARSSEN - Er is geen extra geld nodig om de knelpunten in de AWBZ op te lossen. Zorgorganisatie die meer zorg hebben geleverd dan was afgesproken, moeten geld krijgen uit regio’s waar er sprake is van onderproductie.

Dat adviseert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de knelpuntenanalyse-AWBZ aan staatssecretaris Ross van VWS.

Genoeg geld

Het ministerie van VWS stelde afgelopen zomer 95 miljoen euro extra beschikbaar om wachtlijsten in de thuiszorg op te lossen. Daarnaast heeft Ross nog een potje van 30 miljoen euro. Dat geld was eigenlijk besteed voor de maatschappelijke opvang in de grote steden, maar die hebben dat niet uitgegeven. Volgens NZa moet de 125 miljoen voldoende zijn om de knelpunten op te lossen.

Overproductie wordt beloond

De NZa adviseert om geld dat overblijft bij zorgorganisaties – wegens onderproductie – over te hevelen naar zorginstellingen die juist meer geïndiceerde zorg hebben geleverd dan was afgesproken. Normaal kort de NZa zorgaanbieders die over produceren. Het geld dat overblijft doordat zorgorganisaties hun productieafspraken niet halen – onderproductie – vloeit gewoonlijk terug in de staatskas. Als het geld echter beschikbaar blijft voor de AWBZ, dan zijn de knelpunten oplosbaar binnen de contracteerruimte voor 2006, stelt de NZa.

Eerder zorgvraag in kaart brengen

Om te voorkomen dat er volgend jaar weer problemen ontstaan, wil de NZa voortaan in het voorjaar met het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) de ontwikkeling van de zorgvraag in de AWBZ in kaart brengen. De NZa zal dan de financiële gevolgen berekenen. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Een op drie thuiszorgklanten moest weken wachten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.