Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: herverdeling zzp’s kan in twee jaar

AWBZ-aanbieders moeten in twee jaar toe groeien naar hun nieuwe budget op basis van zorgzwaarte, ook binnen de ggz. Dat adviseert de Nederlandse Zorgautoriteit aan staatssecretaris Bussemaker.
NZa: herverdeling zzp’s kan in twee jaar

De invoering van zorgzwaartebekostiging per 2009 leidt tot een herverdeling van het AWBZ-geld: instellingen met lichte cliënten krijgen minder, aanbieders met bewerkelijker cliënten meer. Voor deze ‘herallocatie’ wil de NZa een overgangsregeling van twee jaar. De NZa stelt ook voor om de contracteerplicht af te schaffen.

Budget afbouwen

In 2009 krijgen de aanbieders die moeten afbouwen twee procent minder, het jaar daarop in totaal zes procent. Aanbieders die daarna nog een paar procent moeten afbouwen, moeten dat doen in 2011. Voor organisaties die in totaal meer dan 13 procent kwijtraken, spreekt de NZa individuele regelingen af. De aanbieders die er op vooruit gaan, ontvangen uiterlijk vanaf 2011 hun volledige nieuwe budget. Zorgorganisaties die dat willen, mogen in overleg met het zorgkantoor sneller af- of opbouwen.

Ggz wil meer tijd

De ggz had gevraagd om een langere overgangsregeling, omdat in deze sector grote verschuivingen plaatsvinden: 23 van de 99 aanbieders verliezen 15 procent of meer van hun budget. De NZa houdt echter ook voor de ggz vast aan twee jaar, maar bekijkt per geval of instellingen die meer dan 15 procent kwijtraken extra afbouwtijd krijgen.

‘Schaf contracteerplicht af’

De NZa adviseert Bussemaker om in 2009 de contracteerplicht voor verblijfinstellingen af te schaffen. Tot nu toe moeten zorgkantoren een instelling die volgens de overheid zorg mag leveren, ook daadwerkelijk contracteren; doorgaans voor het totale aantal bedden dat de instelling heeft. Volgens de NZa past dat niet meer in het nieuwe systeem van vraaggestuurde bekostiging.

Verschuiving in regiobudgetten

Vanaf 2010 worden de AWBZ-budgetten per regio gebaseerd op de werkelijke zorgvraag – het aantal indicaties in de regio – in plaats van op historische gronden. In augustus 2009 maakt de NZa de nieuwe regiobudgetten bekend. Om de administratieve lasten te verminderen hoeven zorgaanbieders nog maar twee in plaats van drie keer per jaar met het zorgkantoor over hun budget te onderhandelen, en krijgen ze begin januari hun tariefbeschikking in plaats van begin mei. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Advies van NZa aan staatssecretaris Bussemaker

Invoeren zzp’s gaat te snel

Prijzen van zorgzwaartepakketten bekend

Thuiszorg mag volledig zorgpakket ‘onderaannemen’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.