Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘NZa is een marionet van de politiek’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) schiet tekort als marktmeester. De NZa laat haar oren te veel hangen naar zorgverzekeraars en loopt te veel aan de leiband van de politiek. Dat beeld komt naar voren in een achtergrondartikel in Zorgvisie magazine over de rol van de NZa bij conflicten in de zorginkoop.
NZa is marionet van politiek
Foto: Fotolia

Zorgvisie sprak voor het artikel Slapende waakhond met zorgaanbieders, een advocaat en een hoogleraar. Zorgverzekeraars VGZ, Zilveren Kruis en de NZa reageerden per mail. ‘De Nederlandse Zorgautoriteit is meer vertrouwd met de positie van zorgverzekeraars dan met die van zorgaanbieders’, zegt Paul de Schippers, bestuurder van Emergis. Hij werd in 2017 ontboden bij de marktmeester nadat de Zeeuwse ggz-instelling een patiëntenstop had afgekondigd. Daar merkt hij hoe kort de lijnen met de politiek zijn. ‘De NZa is een marionet van de politiek, geen onafhankelijke toezichthouder.’

NZa is slapende marktmeester

Bestuurder Adrie van Osch van Brabantzorg vindt dat zijn collega-bestuurders te veel ontzag hebben voor verzekeraars en de NZa. Ook Brabantzorg stelde een cliëntenstop in omdat VGZ te weinig zorg zou hebben ingekocht. ‘Het loont om een streep in het zand te trekken.’ Marijke Briedé van CareConsult vindt dat de NZa veel te passief is als verzekeraars hun zorgplicht niet waarmaken. ‘We noemen de NZa de slapende waakhond.’

NZa is te mild voor zorgverzekeraars

De NZa is te mild voor zorgverzekeraars, vindt Jaap Sijmons van Nysingh advocaten. De marktmeester maakt vrijwel geen gebruik van middelen om op te treden tegen zorgverzekeraars, zoals het middel van aanmerkelijke marktmacht, aldus Sijmons. Zorgverzekeraars zijn helemaal niet de machtigste spelers in de zorg, zegt daarentegen Emile Curfs, tot begin dit jaar buitengewoon hoogleraar Maatschappelijk ondernemen door zorgverzekeraars. Hij vindt dat de NZa verzekeraars en zorgaanbieders de ruimte moeten geven om samen te bepalen wat zinnige zorg is.

Zorgautoriteit: verzekeraars voldoen aan zorgplicht

De NZa zegt zich niet in het beeld te herkennen. De Zorgautoriteit neemt berichten over cliëntenstops altijd onder de loep. Vaak blijkt dat cliënten elders wel terechtkunnen en voldoen verzekeraars aan hun zorgplicht, aldus de NZa. Lees het hele artikel in Zorgvisie magazine.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.