Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa legt vrije beroepen langs meetlat

MAARSSEN - Na de ervaringen die zijn opgedaan met vrije prijsvorming in de fysiotherapie, wil de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) nu bekijken of de markt ook moet worden vrijgegeven voor andere vrije beroepen. Daartoe heeft de NZa een ‘meetlat’ ontwikkeld. Hierop staan alle factoren die de NZa betrekt in haar advies om vrije prijsvorming te introduceren. In het rapport ‘Theoretisch kader liberalisering vrije beroepen in de zorg’ dat vandaag werd gepresenteerd, geeft de NZa een toelichting.

Aan de totstandkoming van de meetlat is meegewerkt door overheidsinstellingen, brancheorganisaties, wetenschappelijke organisaties en onafhankelijke wetenschappers.

De NZa zal de meetlat gebruiken in haar adviezen aan de minister van VWS. Het is vervolgens aan de minister om het advies al dan niet over te nemen. De factoren die de meetlat bevat, zijn vooral economisch van aard. Zij beantwoorden de vraag welke condities in markten aanwezig moeten zijn voordat effectieve marktwerking mogelijk is. Alle factoren samen vormen zeven punten die de NZa voor elke specifieke markt kan doorlopen.

Stapsgewijs

De ontwikkeling van een standaard meetlat is een eerste stap. Vervolgens zal de NZa zich gaan richten op het invullen van de meetlat voor elke afzonderlijke beroepsgroep. In het uiteindelijke advies van de NZa om een markt vrij te geven, is bepalend of de welvaart voor de consument erdoor kan worden vergroot. (ZorgVisie-Carina van Aartsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.