Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: Nieuwe bekostiging acute ggz gaat niet door

Redacteur Zorgvisie
Er komt in 2019 geen nieuwe bekostiging van de acute ggz. De brancheorganisaties van zorgverzekeraars en zorgaanbieders trekken hun steun in voor inschrijving van een nieuwe zorgstandaard voor de acute ggz. Hierdoor is de NZa genoodzaakt om voor nu de nieuwe regels voor de acute ggz terug te draaien.
Geld Fotolia 660

Dat betekent dat de in 2018 bestaande regelgeving met crisis-dbc’s in 2019 blijft gelden. ‘Dat is zorgelijk’, aldus Marian Kaljouw, voorzitter van de raad van bestuur van de NZa. ‘De generieke module is al geruime tijd af en is bedoeld om de kwaliteit van de acute ggz per regio te verbeteren.’

Intrekken van de generieke module

In de zomer maakte de NZa de regelgeving voor 2019 bekend. Daarin was ook de nieuwe bekostiging van de acute ggz opgenomen. Hiermee konden ggz-aanbieders en verzekeraars per regio afspraken maken over de organisatie van de acute ggz, zodat deze ook in dunbevolkte gebieden goed geregeld is. Voorwaarde voor deze bekostiging was inschrijving van de generieke module door zorgverzekeraars en zorgaanbieders bij het Zorginstituut. Inmiddels is duidelijk dat dit in 2019 niet meer gaat lukken.

GGZ Nederland

GGZ Nederland had gehoopt in 2019 een flinke stap te kunnen zetten met de vergoeding van de beschikbaarheid van de crisisdiensten. ‘Dit gaat nu gebeuren in 2020. Dan wordt gewerkt via het nieuwe bekostigingsmodel van één budgethouder en één representerende verzekeraar in elke regio. 2019 kan door alle regionale partijen gebruikt worden om de samenwerking in de regionale keten acute ggz verder te verbeteren en van elkaar te leren.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.