Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa oneens met NMa over fusie Haga en Reinier de Graaf

Marit van Os
De voorgenomen fusie tussen het Haga Ziekenhuis in Den Haag en de Stichting Reinier de Graaf Groep in Delft kan mogelijk negatieve gevolgen hebben voor de betaalbaarheid van de ziekenhuiszorg in de regio. De prijzen voor klinische en niet-klinische ziekenhuiszorg kunnen door de fusie tussen de 4 en 9 procent stijgen. Dat schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een zienswijze over de mogelijke fusie aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).
NZa oneens met NMa over fusie Haga en Reinier de Graaf

De NZa hanteert simulatiemodellen om de gevolgen van een voorgenomen fusie in kaart te brengen. Die wijzen erop dat het Haga Ziekenhuis en de Reinier de Graaf Groep een machtspositie krijgen waardoor zij hogere prijzen kunnen vragen voor de zorg die zij leveren. De NZa spreekt geen oordeel uit over de eventuele risico’s van de voorgenomen fusie. De NMa beoordeelt deze fusie op basis van het mededingingsrecht. De NMa neemt de zienswijze van de NZa mee in haar afweging over deze fusie.

Groen licht NMa
Gisteren maakte Henk Don van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) nog bekend dat de fusie geen negatieve gevolgen zou hebben voor de concurrentie. ‘Er blijven voldoende andere ziekenhuizen over waar patiënten naar toe kunnen gaan als zij niet tevreden zijn over het aanbod van het HagaZiekenhuis en/of de Reinier de Graaf Groep.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.