Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

NZa: Opnieuw meldingen over onterechte bijbetalingen AWBZ

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft opnieuw meldingen ontvangen over onterechte bijbetalingen in de AWBZ. De organisatie verscherpt daarom het toezicht en gaat over tot ‘naming and shaming’ van instellingen die de regels overtreden.
NZa: Opnieuw meldingen over onterechte bijbetalingen AWBZ

De NZa heeft na maanden van stilte opnieuw tientallen meldingen ontvangen over zorginstellingen die mogelijk een overtreding begaan. Op dit moment controleert de NZa bij vier AWBZ-instellingen of er inderdaad sprake is van onterechte bijbetalingen. Is dat het geval, dan zal de NZa direct handhaven en de namen van deze instellingen bekendmaken. Ook zal de NZa de naam van het betreffende zorgkantoor openbaar maken en het zorgkantoor dwingen zijn verantwoordelijkheid te nemen.

Terecht of onterecht

Vorig jaar kwam naar voren dat sommige instellingen onterecht geld vragen voor bijvoorbeeld brood, melk, wc-papier of andere zaken die gewoon tot de verzekerde AWBZ-zorg horen. De NZa onderzocht de meldingen en sprak de zorginstellingen en controlerende zorgkantoren hierop aan. Ook Zorgverzekeraars Nederland deed een beroep op de zorgorganisaties. Verder heeft het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) de regels rond de bijbetalingen verduidelijkt zodat instellingen weten wat ze wel en niet mogen vragen. Tot slot is de ondersteuning van de cliëntenraden in de instellingen verbeterd door cliëntenorganisaties. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Kamer heeft genoeg van onterechte bijbetalingen AWBZ-zorg

ZN treedt op tegen onterechte bijbetalingen AWBZ-zorg

‘Zorg mag extra rekenen voor service’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

  1. Nou Irene je vliegt niet uit de bocht, dit zal de kosten voor zorgverlening drastisch verlagen! Je wil niet weten wat er allemaal weg wordt gegooit aan voeding in de zorginstellingen, kaart je dit aan bij management dan wordt er onder de noemer “je moet clienten toch blijven aanbieden” omdat dietistes zoveel voeding per persoon voorschrijven. Deze ouderen zitten grotendeels de dag niet veel meer te doen waarbij ze geen voeding verbranden, hebben daardoor minder aan voeding nodig. Wat nodig is dat cliënten aantrekkelijke voeding krijgen zoals een lekkere zachte bol of een toetje. Zacht fruit geschilt en in stukjes. Ik denk dat we heel anders om moeten gaan met voeding voor ouderen die weinig eetlust hebben. dit dan te gaan scheiden van zorgkosten waar we dan zeker op de zorgkosten kunnen besparen.

  2. Lees alle reacties
  3. bij geen contract, moeten cliënten al sinds vorig jaar al bijbetalen, als je als zorgverlener geen contract gesloten hebt!
    Het hieronder gekopieerde bericht komt “als mosterd na de maaltijd”
    Mogelijk bijbetalen aan contractloze fysiotherapeut
    Rob | 21/12/2004 | 0 Reacties
    Patiënten moeten vanaf februari volgend jaar mogelijk bijbetalen voor hulp van de fysiotherapeut. Vanaf die datum vergoeden de ziekenfondsen alleen het volledige tarief als de fysiotherapeut een contract heeft met de zorgverzekeraar.
    Zonder zo’n contract vergoedt de verzekeraar slechts 80 procent. De rest moet de patiënt uit eigen zak betalen. Hij moet bovendien het gehele bedrag eerst voorschieten en vervolgens declareren bij het ziekenfonds. De tarieven verschillen per verzekeraar, maar liggen rond de 24,50 euro per half uur voor een behandelaar met contract en twintig euro zonder contract.
    Veel verzekerden zijn nog niet ingelicht over de veranderingen, die het gevolg zijn van het vrijgeven van de tarieven voor fysiotherapie. De verzekeraars gaan ervan uit dat zij met de overgrote meerderheid van de fysiotherapeuten een overeenkomst zullen sluiten, maar dat staat nog niet vast. De fysiotherapeuten hebben nog nauwelijks ondertekende contracten teruggestuurd. Tot dusver waren ziekenfondsen verplicht met alle fysiotherapeuten contracten te sluiten. Die plicht vervalt per 1 februari.
    De patiëntenorganisatie NPCF vindt dat verzekerden per 1 februari moeten kunnen overstappen naar een ander ziekenfonds als blijkt dat zij moeten bijbetalen. Tot dusver geldt er een vast ziekenfondstarief voor fysiotherapie: 21,50 euro voor een half uur. Het ene ziekenfonds vergoedt alle behandelingen, het andere hanteert een limiet. Het vaste tarief vervalt per 1 februari. Vanaf die datum moeten verzekeraar en therapeut samen tariefafspraken maken. Sommige verzekeraars hebben alleen een tarief voor het ziekenfonds afgesproken, andere hanteren een gelijk tarief voor ziekenfonds én particuliere verzekering.
    De fysiotherapeuten bijten de spits af bij de marktwerking die minister Hoogervorst van Volksgezondheid in de zorg wil invoeren. Patiënten zullen daardoor scherper opletten waar ze zich verzekeren en door wie zij zich laten behandelen, verwacht hij.
    Verzekeraars verwijten Hoogervorst echter dat hij dat proces zelf verstoort, door tijdelijk (voor de maand januari) een maximumtarief van 25 euro voor fysiotherapie in te voeren. Het plan was om de vrije tarieven op 1 januari in te voeren maar dat wordt vanwege wettelijke bepalingen een maand later. ‘Maar hoe kunnen wij dan nu onderhandelen over een tarief dat lager is dan 25 euro’, zeggen de verzekeraars.
    Door: Jet Bruinsma
    HEB MIJN TWIJFELS AAN DE ZORGMNA??
    Intussen brengen de grote multinationals
    ‘zorgverzekeraars’ en beroepsverenigingen(of kijken die de andere kant op?) je wel aan de bedelstaf!

  4. @Henk: klinkt goed, wat stel je voor?
    Misschien is het goed om na de kosten van wonen van die van zorg te scheiden, ook goed om de kosten voor levensonderhoud te scheiden. Waarom zou je dat ook eigenlijk vanuit een budget dat bedoeld is voor het verlenen van zorg betalen? Of vlieg ik nu uit de bocht?

  5. Ik vind dat je voor geribbeld wc papier wel extra moet betalen maar voor gewoon papier niet. Halfvolle melk is AWBZ en volle melk is particuliere zorg.
    Sneetjes brood is wel AWBZ maar bolletjes vind ik weer particuliere zorg. Trouwens het aantal sneetjes moet wel passen bij iemands gewicht anders is het ook particuliere zorg….
    Wanneer wordt het duidelijk dat dit een volstrekt ONZINNIGE discussie is? Hier komen we nooit uit. Wezenlijk anders bekostigen! Dit is een overloos gedoe.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.