Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NZa ‘overvalt’ het St. Antonius Ziekenhuis

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Nederlandse Zorgautoriteit doet op dit moment onderzoek in het Sint Antonius Ziekenhuis Nieuwegein.
NZa 'overvalt' het St. Antonius Ziekenhuis
Foto: Sint Antonius Ziekenhuis

Het onderzoek is maandagochtend 15 april gestart, na aanwijzingen dat het ziekenhuis ‘al dan niet bewust’ mogelijk foutieve of onterechte declaraties heeft verstuurd. Dat laten het ziekenhuis en de NZa weten.

‘Totaal onverwacht’

Voor het ziekenhuis komt het onderzoek van de NZa onverwacht, zo stelt het ziekenhuis: ‘We verlenen als ziekenhuis onze medewerking en geven volledige inzage in onze administratie. Als er onjuist of onterecht gedeclareerd is willen we dat graag weten.’ De patiëntenzorg ondervindt geen hinder van het onderzoek en gaat gewoon door.

‘Serieuze aanwijzingen’

Een woordvoerder van de NZa noemt het een ‘onaangekondigd bedrijfsbezoek’. Over de aard van de declaraties doet de NZa geen andere mededelingen dan dat na vooronderzoek is gebleken dat de aanwijzingen serieus genoeg zijn om een onderzoek te starten. Het zal enige maanden duren voordat de onderzoeksresultaten bekend zijn.

NZa

De NZa mag als toezichthouder in de zorg onderzoek doen naar de administratie van zorgaanbieders. Dat is geregeld in de Wet Marktordening Gezondheidszorg. Zij kan bij zorgaanbieders nagaan of zij de juiste tarieven en prestaties in rekening hebben gebracht bij zorgverzekeraars. De NZa kan, als een zorgaanbieder teveel declareert, bijvoorbeeld een aanwijzing, een last onder dwangsom of een boete opleggen. Zo legde zij eerder al een half miljoen boete op aan een ziekenhuis dat ligdagen fout declareerde.

 2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Gaat de nZa ook onderzoek doen naar het ge- of misbruik van de intensiveringsgelden of is dit onderzoek juist bedoeld als afleidingsmanoeuvre ? ? Ach Gods wegen en die van de r-overheidsinstellingen zijn ondoorgrondelijk en zelden logisch verklaarbaar .

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.