Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: prijzen nieuwe vrije dbc’s stijgen

De prijsontwikkeling van de dbc’s waarvoor vrije prijzen gelden, is iets minder gunstig dan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) afgelopen zomer nog dacht. De prijsstijging van dbc’s die sinds 2008 vrij zijn, is twee keer zo groot. De prijsdaling van de vrije dbc’s waarvoor al sinds 2005 vrije prijzen gelden, is juist iets minder.
NZa: prijzen nieuwe vrije dbc’s stijgen

Dat blijkt uit de najaarsrapportage Prijsontwikkelingen ziekenhuiszorg 2008 van de NZa.

Prijsdaling ‘oude’ vrije dbc’s is minder groot

In 2005 is tien procent van de ziekenhuiszorg vrijgegeven, het ‘oude’ b-segment van vrije dbc’s . De prijzen stegen het eerste jaar. Een jaar later constateerde de NZa een prijsdaling. In de Monitor Ziekenhuiszorg van juli 2008 ging de NZa nog uit van een daling van 1,6 procent. Uit de najaarsrapportage blijkt dat de daling iets lager is: 1,3 procent.

De najaarsrapportage van de NZa over de periode 2007-2008 geeft een representatiever beeld dan de zomerrapportage, omdat nu 77 procent van de contractonderhandelingen is meegenomen. In zomerrapportage was nog maar 16 procent van de contracten verwerkt. De prijsdaling doet zich voor bij alle type zorgaanbieders. Bij zelfstandige behandelcentra is de daling het grootste.

Prijsstijging ‘nieuwe’ vrij dbc’s is groter

Ook de prijsontwikkeling van de ‘nieuwe’ vrije dbc’s – daarvoor gelden sinds 2008 vrije prijzen – is iets minder gunstig dan de NZa afgelopen zomer inschatte. Toen werd uitgegaan van een prijsstijging van 0,9 procent. Dat blijkt nu 1,9 procent te zijn. Ook deze dbc’s zijn goed voor 10 procent van de ziekenhuiszorg.

Zorgautoriteit verwacht prijsdaling dbc’s

Toch is de NZa optimistisch over de toekomst. De zorgautoriteit gaat ervan uit dat de nieuwe dbc’s dezelfde prijsontwikkeling zullen volgen als de oude: eerst een lichte stijging, gevolgd door een lichte daling. In 2009 worden de prijzen van nog eens 14 procent van de ziekenhuiszorg vrijgegeven. Dan zal 34 procent van de dbc’s vrij onderhandelbaar zijn.

Prijzen dbc’s hoger in noorden en oosten

Opvallend is dat de prijzen in de regio’s noord en oost hoger liggen dan in west en zuid. In het noorden en oosten van het land zijn minder ziekenhuizen en zbc’s. Het verschil bedraagt maximaal 2,8 procent.

Ontwikkeling zorgvolume is onbekend

Betrouwbare informatie over de ontwikkeling van het zorgvolume ontbreekt nog. Daarover verwacht de NZa in voorjaar 2009 meer zicht te hebben. De zorgautoriteit kan dan ook meer zeggen over kwaliteit en wachttijden.

De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over overschrijdingen van het afgesproken zorgvolume. Minister Klink van VWS legt de bewijslast voor overschrijdingen bij de ziekenhuizen. Ze moeten kunnen aantonen dat ze meer patiënten hebben geholpen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Rechter schort dbc-systeem psychiaters niet op

Dbc’s bedreigen voortbestaan ggz-instelling

Marktwerking ziekenhuiszorg niet met huidige dbc’s

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.