Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa schrapt 5-minutenregistratie in de wijkverpleging

Redacteur Zorgvisie
Zorgverzekeraars Nederland, Actiz en BTN hebben een nieuwe werkwijze voor de registratie van wijkverpleging ontwikkeld. Hiermee worden de administratieve lasten in de wijkverpleging teruggebracht. Het bijhouden van minutenregistratie per cliënt is voor verpleegkundigen nu verleden tijd.
Stopwatch blijft in thuiszorg

De organisaties ontwikkelden een werkwijze voor de registratie van wijkverpleging volgens het principe: ‘zorgplan=planning=realisatie, tenzij‘. De NZa heeft deze werkwijze vervolgens overgenomen in de regelgeving. Ten gevolge van deze nieuwe werkwijze hebben verpleegkundigen en verzorgenden meer tijd voor de zorg aan hun patiënten en cliënten. Het zorgplan en de planning vormen nu de basis, waarop de geleverde zorg verantwoord wordt. Indien door de geleverde zorg de zorgverlener meer dan gebruikelijk afwijkt van de planning, voert de zorgaanbieder aan het eind van de dag een correctie op de planning door.

‘Mooie kans’

De nieuwe werkwijze is volgens het NZa een ‘mooie kans’ voor alle partijen om de administratielasten te verlichten. ‘Wij verwachten dat zorgaanbieders en zorgverzekeraars de nieuwe werkwijze actief oppakken en hier samen afspraken over maken, zodat de administratieve lasten omlaag gaan en geborgd blijft dat de zorg die wordt gedeclareerd ook daadwerkelijk geleverd is.’

Andere wijzigingen

Naast het ontwikkelen van een nieuwe werkwijze worden de tarieven van de verzorging en verpleging onder de Zorgverzekeringswet ook herijkt. De NZa stelde de herijking van de tarieven al eerder een jaar uit om recht te doen aan de actuele ontwikkelingen binnen de wijkverpleging. ‘Door de tariefherijking zullen de tarieven overwegend dalen’, aldus het NZa. ‘De tariefdaling maakt contractering voor aanbieders in potentie lonender dan nu het geval is. Dit is belangrijk omdat uit het onderzoek blijkt dat ongecontracteerde zorg gemiddeld duurder is dan gecontracteerde zorg.’

Tevens plaatst de NZa de verpleging en verzorging aan kinderen in een integrale, nieuwe prestatie. ‘Hiermee zetten we een eerste stap richting een integrale bekostiging van deze doelgroep’, aldus het NZa.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.