Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NZa spoort minder zorgfraude op

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) constateert minder fraude op dan de autoriteit in eerste instantie inschatte. Dat blijkt uit nieuws onderzoek van de NZa in opdracht van VWS.
NZa spoort minder zorgfraude op
Foto: NZa

De eerdere schatting van de omvang van fraude bij huisartsen, tandartsen, apothekers en psychologen wordt door het nieuwe onderzoek flink naar beneden bijgesteld. In december meldde de NZa in een eerste tussenrapportage nog voor 75 miljoen euro tot tachtig miljoen euro aan onregelmatigheden in de declaraties te hebben opgespoord. In een donderdag gepubliceerde nieuwe versie van het rapport is dat echter bijgesteld naar 35 miljoen tot veertig miljoen euro. Dat is ongeveer een half procent van de gedeclareerde bedragen.

Een procent

NZa-woordvoerder Hanneke Miedema legt uit: ‘Onze statistici hebben bij deze doelgroep gekeken naar de 1 procent meest opvallende foutieve declaraties. Vervolgens hebben verzekeraars hier een controle over heen uitgevoerd. Na deze controle, die soms inhield dat verzekeraars contact opnamen met de zorgaanbieders, bleek dat ongeveer de helft van de foutieve declaraties kon worden teruggedraaid. Dat melden wij nu in deze tussentijdse evaluatie.’

Declaraties

Schippers schrijft in een begeleidende brief aan de Tweede Kamer dat een aantal vermoedelijk verkeerde declaraties achteraf toch juist bleek te zijn. In juli moet de NZa het definitieve rapport over de omvang van fraude in de zorg opleveren. Daarin wordt ook gekeken naar andere sectoren, zoals de ziekenhuizen.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.