Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa stelt tarieven zorgzwaarte­pakketten vast

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de definitieve tarieven van de zorgzwaartepakketten (zzp’s) vastgesteld voor instellingen die vanuit de AWBZ worden gefinancierd.
NZa stelt tarieven zorgzwaarte­pakketten vast

Vanaf 1 januari 2009 ontvangen instellingen met zwaar zorgbehoevende cliënten meer geld. Instellingen met ‘lichte’ cliënten ontvangen minder budget.

Invoering in fases

Het budget is gekoppeld aan de cliënt. De overschakeling heeft betrekking op in totaal 260.000 cliënten bij verzorgings- en verpleeghuizen, gehandicapteninstellingen en instellingen voor geestelijke gezondheidszorg. De invoering van de zorgzwaartepakketten vindt in fases plaats. In 2010 wordt alleen bekostigd op basis van zzp’s, in 2011 moet de invoering een feit zijn en zijn alle historische budgetten omgezet in zzp-budgetten. De NZa heeft ook de beleidsregels voor de invoering van de zzp’s vastgesteld. Daarin staat uitgelegd welke stappen precies in 2009 respectievelijk in 2010 worden gezet. Ook staan in de beleidsregels technische zaken uitgelegd over het declaratieverkeer en de indiening van budget­aanvragen en nacalculatieverzoeken.

Gevolgen zzp’s

Zorginstellingen kunnen nu gaan uitrekenen wat de gevolgen zijn van de invoering van de zzp’s. De verwachting is dat zorgaanbieders met een ‘lichte’ populatie een flink stuk van het budget zullen kwijtraken. Zo verklaarde GGZ Friesland een aantal weken geleden dat het budget waarschijnlijk dertien procent lager zal uitvallen. De Groningse organisatie voor verstandelijk gehandicapten De Zijlen rekent juist op een stijging van het budget tussen de dertien en twintig procent. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook

Operatie zzp

Bouwlasten nog niet in AWBZ-tarieven

Grote ‘zzp-verliezer’ krijgt regeling op maat

Timmeren aan een wankel systeem

Zzp-herverdeling in het kort: winnaars en verliezers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.