Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa tegen prijsplafond en uitbreiding b-segment

Redactie Zorgvisie
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert minister Ab Klink van VWS in 2010 geen prijsplafond in te voeren in de ziekenhuisbekostiging. Ook is de marktmeester tegen uitbreiding van het b-segment. Dat staat in de 'Monitor ziekenhuiszorg 2009'.
NZa tegen prijsplafond en uitbreiding b-segment

Minister Klink is voorstander van uitbreiding van het b-segment. Als de prijzen te sterk stijgen, wil hij een prijsplafond instellen. Hij moet hierover binnenkort een besluit nemen.

Ziekenhuisbekostiging

De NZa is van mening dat zorgverzekeraars en ziekenhuizen de tijd moeten krijgen te wennen aan alle veranderingen die de laatste jaren zijn doorgevoerd in de ziekenhuisbekostiging. Zo is het b-segment uitgebreid van 20 naar 34 procent en moeten ziekenhuizen de kapitaallasten terugverdienen met hun opbrengsten. Door deze veranderingen verlopen de onderhandelingen over het budget van 2009 stroef. Vorige maand was volgens de NVZ Vereniging van Ziekenhuizen nog maar vier procent van de onderhandelingen over het b-segment, waarvoor vrije prijzen gelden, afgerond. Volgens de NZa komt dit door onduidelijkheid over de huidige productstructuur van dbc’s en de onduidelijkheid hoe de kapitaallasten te verrekenen in de dbc’s.

Medisch specialisten

De NZa concludeert dat het invoeren van maximumprijzen de positieve effecten van het huidige systeem teniet zal doen. Zo constateert de NZa dat de prijzen in het b-segment minder sterk zijn gestegen dan in het a-segment, waarvoor vaste prijzen gelden. Ook is het volume in het b-segment met 4,2 procent in de periode 2004-2007 minder hard gegroeid dan het a-segment, waar de groei 5,2 procent was. Hoe de volumegroei in 2008 was, is nog onbekend. Uit gegevens van verzekeraars komt het beeld naar voren van een sterke omzetgroei van medisch specialisten.

Treeknorm

Verder stelt de NZa vast dat zorgverzekeraars bij het inkopen van zorg steeds meer letten op kwaliteit, alhoewel de prijs nog steeds leidend is. De wachttijden zijn niet toegenomen. Tegelijkertijd constateert de NZa dat niet alle ziekenhuizen de behandelingen binnen de Treeknorm uitvoeren. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

Monitor ziekenhuiszorg 2009

Lees ook:

Medisch specialisten goochelen met dbc’s

Zorgbemiddeling tegen betaling mag niet

Klink wil gat in WTZi dichten

Loonexplosie voor klein deel medisch specialisten

NVZ wil B-segment uitbreiden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.