Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

NZa vindt fusie-eisen NMa een ‘goede zaak’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De NZa vindt het positief dat de NMa prijsplafonds heeft afgesproken bij de drie recent goedgekeurde ziekenhuisfusies. Anders zouden de prijzen teveel kunnen stijgen.
NZa vindt fusie-eisen NMa een ‘goede zaak’

Dat laat de NZa weten. De prijsplafonds, die de ziekenhuizen naar eigen zeggen vrijwillig hebben afgesproken, gelden tot 2016.

Drie ziekenhuisfusies

Vrijdag gaf de NMa groen licht voor drie op stapel staande ziekenhuisfusies: Kennemer Gasthuis met Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp en Haarlem, Atrium Medisch Centrum met Orbis Medisch Zorgconcern in Heerlen en Sittard en TweeSteden Ziekenhuis met Sint Elisabeth Ziekenhuis in Waalwijk en Tilburg.

Prijsstijging

De grootste prijsstijging ligt op de loer na de fusie tussen het TweeSteden Ziekenhuis en het Sint Elisabeth Ziekenhuis. Hier houdt de NZa rekening met een stijging tussen de 22 en 33 procent. Bij het Spaarne Ziekenhuis en Kennemer Gasthuis lag een mogelijke prijsstijging tussen negen en achttien procent in het verschiet. De prijsstijging na de fusie tussen Atrium en Orbis zou tussen de vier en negen procent kunnen zijn, zo becijferde de NZa.

NZa

De zes ziekenhuizen maken nu met de NMa afspraken over hoeveel de prijzen voor behandelingen met vrije prijzen maximaal mogen stijgen. De NMa monitort of de ziekenhuizen de door henzelf opgelegde maximumprijzen ook naleven. De NZa kan ingrijpen als de NMa toch een prijsstijging aantoont en blijkt dat een van de ziekenhuizen aanmerkelijke marktmacht heeft en daar misbruik van maakt. Het Sint Elisabeth Ziekenhuis en het TweeSteden Ziekenhuis zeggen hun prijzen tot 2016 “in principe te houden onder de gemiddelde landelijke prijsschommelingen”. Ook Atrium en Orbis en het Kennemer Gasthuis en het Spaarne Ziekenhuis hebben toezegd dat prijsstijgingen de landelijke indexering “niet zullen overstijgen”. De twee Noord-Hollandse ziekenhuizen voegen daaraan toe prijsstijgingen “niet waarschijnlijk” te achten.

Admiraal de Ruyter Ziekenhuis

Saillant detail: het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes probeert sinds juni dit jaar het prijsplafond er juist weer af te krijgen. Bij de fusie in 2009 tussen toen nog de Oosterschelde Ziekenhuizen Goes en Ziekenhuis Walcheren in Vlissingen legde de NMa voor het fusieziekenhuis voor het eerst een prijsplafond op. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) foto: Lex van Lieshout

Lees ook:

NMa: groen licht voor drie ziekenhuisfusies

ADRZ wil prijsplafond kwijt

NZa-baas Langejan: ‘Zorgverzekeraars mogen eisen wat ze willen’

NZa rekent af met ‘zorgfabels’

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Merkwaardig allemaal. Door ingrepen op grotere schaal te doen kan een ziekenhuis een efficiency slag doen en de prijzen doen verlagen! Zo werkt dat nu eenmaal; een specialist kan er per dag meer doen, beter plannen, zorgstraten inrichten, hele team binnen een DBC kan beter functioneren, er kan een kwaliteitslag worden gemaakt. Je zou als NZa dan toch een prijsverlaging inbouwen en een verplichte volume verhoging!
  Maar nee. In Nederland gaat het de andere kant uit.
  Kijk nu eens naar het wereldwijde voorbeeld van efficiency en kwaliteit: Mayo Clinic en Cleveland Clinic.
  Kijk ook eens naar de oog en hartziekenhuizen in India. Daar kan nederland nog een voorbeeld aan nemen.
  Daarom is de beslissing van de NMa en de NZa niet te bevatten. In de achterkamertjes in dit land gebeuren evident zaken waarvan de Grieken alleen nog maar durven dromen.
  De burgers in beide landen zijn wel de klos; zij betalen de rekening van deze incompetentie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.