Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: ‘Klein deel ouderen gebruikt veel zorg’

Redacteur Zorgvisie
Hoewel bijna de helft van de zorguitgaven naar ouderen gaat, heeft het merendeel van de ouderen weinig zorg nodig. Dat blijkt uit de eerste ‘Monitor zorg voor ouderen’ van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Ouderenzorg

Twintig procent van de ouderen gebruikt 80 procent van de zorguitgaven die aan de groep worden gedaan, staat in de Monitor te lezen. Dat betekent dat een klein deel van de ouderen heel veel zorg nodig heeft. Op 65-jarige leeftijd hebben de meeste mensen nauwelijks meer zorg nodig dan de gemiddelde Nederlander, meldt de NZa.

Zorgkosten verschillen per leeftijd

Hoe hoog de zorgkosten zijn die iemand maakt, verschilt per leeftijd, zo blijkt uit de monitor. Voor 85-plussers liggen de gemiddelde kosten veer keer zo hoog als de kosten voor mensen tussen 65 en 75 jaar. Ook de zorg waar iemand gebruik van maakt verandert: bij ouderen tot 75 jaar vormt ziekenhuiszorg een derde van de kosten, maar boven die leeftijd ontvangen mensen vooral wijkverpleging en langdurige zorg. ‘Voor ouderen boven de 85 zijn de kosten voor wijkverpleging en langdurige zorg bijna 75 procent van het totaal voor deze leeftijdsgroep’, schrijft de NZa.

Thuiswonende ouderen

De zorgautoriteit ontdekte ook dat het grootste deel van de ouderen thuis woont: 94 procent. Dat geldt ook voor de groep 85-plussers, waarvan 70 procent thuiswonend is. Een groot deel van die groep maakt daarbij wel gebruik van wijkverpleging. In totaal wonen zo’n 189.000 ouderen, oftewel 6 procent, in een verpleeghuis. Van de zorguitgaven aan ouderen gaat 40 procent naar deze groep, stelt de NZa vast.

Verder onderzoek NZa

De NZa stelt dat de gegevens die in de monitor naar voren kommen kunnen worden gebruikt bij actuele vraagstukken rondom de ouderenzorg. De komende tijd worden er door de zorgautoriteit vervolgonderzoeken uitgevoerd naar de zorg voor ouderen.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.