Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NZa wint geding van psychiaters en psychologen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) mag handhavend optreden tegen vrijgevestigde psychiaters die weigeren geleverde zorg te declareren in dbc’s. Dat heeft de rechter geoordeeld in een kort geding dat psychiaters en psychotherapeuten van de koepel van dbc-vrije praktijken had aangespannenen samen met de Vrije Psych.

De vrijgevestigde psychiaters willen voorkomen dat de persoonsgegevens van klanten die hun behandeling uit eigen zak betalen via het dbc bij zorgverzekeraars terecht komen. De vermelding van de diagnose op de rekening gaat volgens de psychiaters en psychotherapeuten in tegen privacywetgeving en hun geheimhoudingsplicht. Met het kort geding wilden de psychiaters de bevoegdheid opschorten van de NZa om boetes uit te delen aan praktijken die weigeren te declareren via dbc’s. De uitspraak van de Voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven is een reactie op het verzoek van de Koepel en anderen tot schorsing van handhaving. De rechter heeft echter besloten deze bevoegdheid niet op te schorten. In een persbericht kondigt de NZa aan op korte termijn te handhaven als ‘de betreffende aanbieders de wet niet gaan naleven.’

Beroepsprocedure psychiaters

Hiermee is de kous voor de psychiaters en psychotherapeuten niet af. Bij de bestuursrechter loopt een beroepsprocedure. Deze uitspraak zal uiteindelijk definitief antwoord bieden op de vraag of vrijgevestigde psychiaters behandelingen van patiënten die zelf betalen om hun privacy te beschermen, moeten declareren in de dbc-systematiek of niet. “De NZa doet het voorkomen alsof ze gewonnen hebben, maar dat is niet zo.” Dat zegt psychoanalytisch psychotherapeut Ruth Feigenbaum van de koepel van dbc-vrije praktijken. “Wij denken dat de bestuursrechter straks zal oordelen dat de regelgeving rondom dbc’s op dit punt niet deugt. Als de NZa dan boetes heeft uitgedeeld, kunnen ze nog in de problemen komen.” Advocaat Luuk Hamer denkt ook dat de dbc-regels niet kloppen. “Desnoods gaan we naar het Europese hof om dat aan te tonen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Dbc’s bedreigen voortbestaan ggz-instelling

Ggz weigert zzp’s in te voeren

NZa heeft geen bezwaren tegen invoering van dbc’s in ggz

1 REACTIE

 1. NZa, college WBP’s …. geen knip voor neus waard.
  Maar ….
  Vrijgevestigde psuchologen en pychiaters willen hun clienten resp. patienten beschermen. Mooi!
  Oh nee, het gaat toch weer alleen om geld en er s geen sprake van nobel streven. De vrijgevestigden krijgen hun geld pas na het afsluiten van een DBC. Belachelijk, dat klopt, maar zeg DAT dan en doe niet of je voor de patient opkomt.
  Wat is trouwens het probleem bij patienten die rekening zelf voldoen, behalve dat de patient weer aan het kortste end trekt om nog IETS prive te kunnen houden? Deze patienten betalen de psychiater toch wel: met of zonder rekening met DBC-tje erop.
  Borst, Hoogervorst en Klink ….. bedankt voor het om zeep helpen van ons zorgstelsel van zilver naar zink! Knettergek, volkomen gestoord, net als de rest van die zieke onbenullen in het Haagse, dus wat mij betreft: NEDERLAND kom in opstand en flikker het hele Haagse zootje overboord. Vul de verzakkingen bij de NZ-lijn ermee, leg ze op het Betuwelijn tracee of laat ze opnemen op afdeling ‘C’ en behandelen door zorgverzekeraars, die zo graag macht willen en doktertje spelen, dan zijn we ervan ‘verzekerd’ dat al hun gegevens dat al hUn privacygevoelige info voortaan ook besproken wordt op feestjes op balkon en op de plee, want Abje rookt daar altijd stiekem zijn sigaartje met de rest mee.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.