Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: ‘Zorg mensen op MEE-lijst niet altijd passend’

Redacteur Zorgvisie
De groep van 500 mensen met een zeer ernstige verstandelijke beperking voor wie geen plek zou zijn in de gehandicaptenzorg, ontvangt weldegelijk zorg. Maar die is niet altijd passend of naar de wens van de cliënt. Dat schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op basis van onderzoek.
Gehandicapten-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

De NZa onderzocht de situatie van alle cliënten die wachten op een plek in een gehandicaptenzorginstelling. Dit gebeurde naar aanleiding van een lijst die MEE Nederland uitbracht in een uitzending van Nieuwsuur. Daarin werd aandacht gevraagd voor 500 cliënten die nergens terecht zouden kunnen.

Onbekende wachtenden op MEE-lijst
De NZa vroeg alle betrokken zorgkantoren om een verklaring voor de wachtenden op de MEE-lijst en trok uit hun antwoorden de conclusie dat sommige cliënten niet bij de kantoren bekend waren als wachtenden. ‘Sommige wachtenden bleken bijvoorbeeld een persoonsgebonden budget te ontvangen omdat zij wachten op een plek in een instelling’, schrijft de NZa. ‘Deze mensen stonden bij het zorgkantoor geregistreerd als ‘in zorg’ en waren daarom onterecht niet in beeld als wachtend.’ In andere gevallen ontvingen cliënt zorg vanuit de zorgverzekeringswet, waardoor ze niet geregistreerd stonden bij het zorgkantoor.

Verbeterplannen voor zorg
Naar aanleiding van de conclusies van de NZa hebben de zorgkantoren verbeterplannen opgesteld, meldt de NZa. ‘Deze moeten ertoe leiden dat zorgkantoren structureel alle Wlz-cliënten in hun regio beter kennen en hen actief bemiddelen naar passende zorg.’ Naast signalen over wachtenden, kreeg de NZa ook berichten over een personeelstekort in de gehandicaptenzorg en een gebrek aan plaatsen voor moeilijk plaatsbare cliënten. De NZa laat weten mee te doen aan een landelijk traject om dit op te lossen.

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.