Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: ‘zorgfusie kan cliënt benadelen’

Negatieve gevolgen voor de zorg aan cliënten zijn niet uitgesloten. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de megafusie tussen Evean Groep, Philadelphia Zorg en woningcorporatie Woonzorg op de site van Zorg en Welzijn.
NZa: ‘zorgfusie kan cliënt benadelen’

In de praktijk blijkt dat grote zorgaanbieders hogere tarieven afspreken. Vanwege hun marktpositie kunnen ze druk uitoefenen op de contractafspraken met de zorgkantoren. Dat constateert de NZa op basis van de monitor Extramurale AWBZ-zorg 2006-2007. De NZa waarschuwt voor negatieve gevolgen voor cliënten bij de fusie tussen Evean Groep, Philadelphia Zorg en woningcorporatie Woonzorg.

Hogere tarieven

De NZa kijkt vooral naar de gevolgen voor de betaalbaarheid, toegankelijkheid en naar de kwaliteit van de zorg van de fusie tussen de twee grote zorgaanbieders, actief in verpleeg- en verzorgingshuiszorg, thuiszorg en gehandicaptenzorg, en de woningcorporatie. De NZa is beducht voor de machtspositie die de nieuwe combinatie zal innemen op de markt. “We zullen scherp in de gaten houden of de tarieven hoger zullen worden, dan wel het zorgaanbod door ‘aanmerkelijke marktmacht’ in deze sector wordt ingeperkt,” zegt NZa-woordvoerder Annemiek van der Laan op Zorg en Welzijn.

Marktmacht

Aanmerkelijke marktmacht betekent dat een organisatie in een positie komt dat zij misbruik kan maken van haar machtspositie op de markt. Dat gebeurt als een partij meer dan 55 procent van de markt in handen heeft. De NZa kan in zo’n geval onderzoek doen naar de marktpositie en maatregelen nemen om de macht van de zorgaanbieder te beperken.

Maximum

Die maatregelen komen volgens Van der Laan neer op het stellen van eisen aan de zorgaanbieder. Zoals een maximum tarief en verplichtingen ten aanzien van de zorgcapaciteit. Of de NZa kan de zorgaanbieder verplichten bij bepaalde diensten alle zorgvragers gelijk te behandelen.

Mededingingsautoriteit

De fusie had al op bezwaren gestuit van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De keuzevrijheid van de zorgconsument werd volgens de NMa zeer beperkt door de concentratie van wonen en zorg in één organisatie. Het ging vooral om de provincie Groningen en de Zaanstreek.

Afstoten

Woningcorporatie Woonzorg zal nu elf verpleeg- en verzorgingshuizen afstoten, waarin de zorg wordt aangeboden door de concurrent van Evean en Philadelphia. Op deze wijze krijgt de consument weer keuzemogelijkheden in het zorgaanbod. De fusie voldoet nu ook aan de voorwaarden van de mededingingswet, oordeelt de NMa. (Zorg en Welzijn)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.