Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oeso: Nederlandse specialisten hebben hoogste inkomsten

Vrijgevestigde specialisten in Nederland verdienen veel meer dan specialisten in andere ontwikkelde landen, aldus de Oeso. De Orde van Medisch Specialisten betwist de cijfers, schrijft het Financieele Dagblad.

De Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso), een samenwerkingsverband van 30 landen om sociaal en economisch beleid te bespreken, bestuderen en coördineren, relateert het specialisteninkomen aan het bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking.

Op nummer 1

Uit cijfers van de Oeso blijken in 2005 vrijgevestigde specialisten 8,4 maal het bbp per capita te hebben verdiend. Goed voor de nummer 1-positie op de Oeso-lijst. De Belgische collega’s staan op de tweede plaats, met 7,8 maal het bbp. De zelfstandige specialisten uit de Verenigde Staten, Oostenrijk en Australië staan respectievelijk op de derde, vierde en vijfde plaats.

‘Appels met peren vergelijken’

De Orde van Medisch Specialisten betwist de Oeso-cijfers, omdat de Oeso – zo schrijft het FD – ‘appels met peren’ zou vergelijken. Volgens de Orde is vergelijken van inkomsten tussen verschillende landen niet goed mogelijk, omdat het niet duidelijk is wat er onder een medisch specialist wordt verstaan. Bovendien is er volgens de Orde in andere landen vaak sprake van een derde geldstroom die de Oeso niet meerekent.

Wederom

Twee jaar geleden publiceerde de Oeso deze cijfers voor het eerst en ook toen stonden de Nederlandse vrijgevestigde specialisten bovenaan. (Het Financieele Dagblad)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.