Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OLVG schrapt 125 tot 150 banen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het OLVG wil 11 miljoen besparen op de overhead om financieel gezond te blijven en meer ruimte te hebben voor de patiëntenzorg.
ontslagen.fotolia.jpg
fotolia

Het topklinische ziekenhuis zegt te worden geconfronteerd met een sterke toegenomen zorgvraag, terwijl de kosten toenemen en de banken tegelijkertijd de financiële ruimte beperken. 

Ondersteunende functies
OLVG wil de bezuiniging doorvoeren door het terugdringen van niet-patiëntgebonden formatie en materiële kosten en in te zetten op inkoopvoordeel. Bij de niet-patiëntgebonden functies verdwijnen 125 tot 150 van de 4500 fte’s. Dit hoopt het ziekenhuis te kunnen bereiken zonder  gedwongen ontslagen. Tegelijk investeert het ziekenhuis in het verbeteren van de kwaliteit van zorg en het uitbreiden van de verpleegkundige formatie.  

Geneesmiddelen
Het feit dat overheid en  zorgverzekeraars minder betalen voor geleverde zorg en de groei beperken om de zorg betaalbaar te houden, is volgens het OLVG ook een reden om te bezuinigen. De complexiteit van zorg neemt sterk toe met een sterk vergrijzende patiëntenpopulatie en de eisen aan de kwaliteit worden steeds hoger. Dit leidt tot een stijgende kostendruk, bijvoorbeeld op het gebied van dure geneesmiddelen.

Banken
Daarnaast stellen banken strengere eisen: Leningen worden alleen verstrekt als het ziekenhuis grotere reserves aanhoudt. OLVG heeft de laatste jaren naar eigen zeggen veel geïnvesteerd in een nieuw geïntegreerd elektronisch patiëntendossier en verbouwingen om de kwaliteit te verbeteren en de toenemende druk van de acute zorg in de regio op te vangen. Hierdoor heeft het ziekenhuis beperkte financiële reserves. Hans van der Schoot, voorzitter raad van bestuur: ‘OLVG komt uit een intensieve periode van fusie en integratie. Nu de basis er ligt bouwen we de komende jaren rustig verder aan de verbetering van onze kwaliteit en doelmatigheid.’

Dossier Arbeidsmarkt
Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.