Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OM: Bart V. is schuldig aan witwasserij

Mark van Dorresteijn
“Listige kunstgrepen en een samenweefsel van verdichtsels.” Zo kon Bart V., de vroegere topman van thuiszorginstelling Icare, zijn raad van commissarissen om de tuin leiden en miljoenen euro’s ontvreemden uit de organisatie. Dat is de tenlastelegging van het openbaar ministerie tegen V. en twee voormalige medewerkers van de thuiszorgorganisatie.

In 2001 besteedde V. 600.000 euro (1,5 miljoen gulden) om een winkelpand kunstmatig te verfraaien en het pand zo voor een hoge prijs te verkopen, meldt De Volkskrant. Het geld was bedoeld voor een thuiszorgwinkel van Icare. Volgens de klassieke ABC-constructie, een oplichtersmethode om de prijs van vastgoed op te drijven, verkocht een nieuwe eigenaar het pand enkele dagen later weer door aan Jan B., directeur van de thuiszorgwinkel. B. kon het kopen voor 590.000 euro, omdat V. de commissarissen van Icare wijsgemaakt dat de winkel een miljoen euro schuld had. Volgens het OM was die prijs te laag; de schuld nog lager.

Thuiszorg Perfect

Verdachte V. kreeg de commissarissen van Icare zover dat zij het bedrijfsonderdeel Thuiszorg Perfect voor een gulden aan Breevenen bv van medeverdachte Addy S., die de enige aandeelhouder zou zijn. In werkelijkheid bezat V. ruim driekwart van de aandelen. In 2003 werd dit onderdeel voor ruim acht miljoen euro verkocht aan Randstad. Aan deze verkoop hield V. ruim zes miljoen over. Door het innen van een Zwitserse cheque maakt V. zich schuldig aan witwasserij, volgens het OM. De drie verdachten zouden verder schuldig zijn aan belastingfraude.

Vertrekpremie Bart V.

Uit de cijfers in de jaarrekening 2005 van Icare blijkt dat de organisatie toentertijd een eigen vermogen had van zeventien miljoen euro. Bestuursvoorzitter V. vertrok aan het eind van dat jaar met een vertrekpremie van 969.000 euro. Dit naast zijn salaris van 206.000 en de beschikking over een dienstauto van 66.000. De zaak tegen V. en de twee andere verdachten begint op 6 oktober met een regiezitting. In het voorjaar van 2010 begint het inhoudelijke strafproces. Het huidige Icare, onderdeel van thuiszorgorganisatie Evean, heeft niet met de fraude van doen. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Verzekeraar verdubbelt resultaat met fraudejacht

Pgb-fraude bij zorgbedrijf Raad & Daad

Thuiszorg krijgt 17 miljoen voor scholing en alfahulpen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.