Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

OM wil grootschalige controle psychiatrische patiënten

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) roepen zorgkantoren, indicatieinstelling CIZ en uitkeringsinstantie UWV op om alle systemen te scannen op patiënten met een ernstig psychiatrisch ziektebeeld die niet in een instelling verblijven. Dit doen zij op basis van de bestuurlijke rapportage die vandaag is verschenen over de grote uitkeringsfraude waar twee psychiaters van verdacht worden.
OM wil grootschalige controle psychiatrische patiënten

De rapportage gaat om het grootschalige fraudegeval waarbij twee psychiaters ten onrechte bij patiënten een zeer ernstig psychiatrisch ziektebeeld hebben geconstateerd om subsidies en uitkeringen binnen te halen. Het OM wil nu geesteszieke patiënten regelmatig laten controleren of herkeuren. Op zijn minst moet bij de behandelende arts vaker navraag gedaan worden naar de medische voorgeschiedenis. Dit om grootschalige fraude met persoonsgebonden budgetten en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen in de toekomst te voorkomen.

Pgb liep door

In de zaak van de twee psychiaters vermoedde een UWV-arts fraude. De patiënten om wie het ging, werden opgeroepen voor een herkeuring en in bijna alle gevallen werd de uitkering stopgezet. Vanwege het beroepsgeheim werd het zorgkantoor hierover echter niet ingelicht door het UWV. De fraudeurs bleven hierdoor onterecht een persoonsgebonden budget ontvangen.

Centraal meldpunt zorgfraude

Het OM pleit in het rapport voor de oprichting van een centraal meldpunt voor fraude in de zorg. De zorgverzekeraars en het UWV zijn inmiddels op aanraden van het OM begonnen met onaangekondigde controles.

Miljoenenfraude

De totale omvang van de fraude is nog steeds niet helemaal duidelijk vanwege het beroepsgeheim. De voortgang wordt bemoeilijkt door langdurige procedures bij de rechtbank om alle dossiers in te kunnen zien. Vermoedelijk gaat het om tientallen miljoenen euro’s. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bekijk het rapport

Poll: Face-to-indicatie is de oplossing voor pgb-fraude

ZN: Stop pgb-fraude met face-to-face indicatie

Veldhuijzen bezint zich op bestrijden pgb-fraude

Zorgmanager van het Jaar

Registreer u voor het congres Zorgmanager van het Jaar 2011 op 7 april.

3 REACTIES

 1. Wat is het een zieke manier van handelen die deze psychiater heeft en wat heeft dit ongelofelijk veel tijd en energie gekost om het boven tafel te krijgen.
  Beroepsgeheim hielp in dit geval wel heel handig mee als dekmantel. Toch waren ze niet zo heel handig bezig.
  Gelukkig dat de UWV arts zeer alert bleek te zijn en de zaak grondig uitzocht.
  Heel jammer dat deze psychiaters en hun handlangers de beroepsgroep ten schande hebben gemaakt en in een heel kwaad daglicht hebben gezet.
  Het onderzoeksrapport is overigens deels achterhaald. De maatregel dat budgethouders andere budgethouders niet mogen helpen is (terecht) al weer teruggedraaid.
  Bovenstaande reactie van mw. Grives kan ik niet geheel plaatsen na het lezen van het rapport (eerste link onder dit artikel).
  Ik kan nu wel beter plaatsen waarom er ineens grondige maatregelen genomen worden vanuit het ministerie om dit soort fraudes boven tafel te krijgen en aan te pakken. Dat is verdraaid lastig met het beroepsgeheim.
  Pluim voor de onderzoekers die het toch voor elkaar hebben weten te krijgen.

 2. Lees alle reacties
 3. Wat een krampachtige, gefrustreerde schijnvertoning. Omdat 2 frauderende psychiaters van een publiek voetstuk zijn gevallen moeten alle psychiatrische patiënten door de mangel gehaald worden. Wie is er hier nou geschift?
  Grote graaiers zitten elders, maar in ieder geval niet en masse bij ggz-cliënten.

 4. Wat een treurige vertoning. UWV, CIZ, Sociale dienst en consorten zijn nog niet eens instaat een gerichte begeleiding te doen van mensen met normale psychische klachten. Verder als er psychiaters frauderen kan men twee dingen afvragen: is er iets mis met ons systeem en is het noodzakelijk om te frauderen bij complexe problematiek. Als de psychiaters bekend zijn waarom dan iedereen scannen? Het lijkt erop dat de overheid haar zaken onmanagebaar heeft gemaakt en nu als laatste stuiptrekking elke vorm van fraude als een tendentieuze reden gebruikt om kost wat kost de politieke standpunten te kunnen verdedigen. Onzin, spierballen politiek gebaseerd op zeer slechte praktijkkennis. Gebrek aan visie en de durf om een systeem werkelijk te vernieuwen ontbreken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.